Az androidos eszközök ötöde több éves lemaradásban van

Továbbra is a Jelly Bean (4.1.x – 4.3) kódnevű operációs rendszer a legelterjedtebb az androidos készülékeken a Google legfrissebb statisztikája szerint, ami a január 24. és február 4. közötti időszak alatt a Play Store-ba bejelentkező eszközök alapján készült. A Google tavaly április óta méri ezzel a módszerrel a különböző verziójú operációs rendszerek penetrációját és az egyéb készülékinformációkat, előtte az adatokat a Google szervereihez csatlakozó (azaz bármelyik szolgáltatásba bejelentkező) eszközökről gyűjtötte össze.

A 60,7 százalékos részesedéssel bíró Jelly Beanből három nagyobb alverzió jelent meg 2012-es kiadása óta, de még ezek közül is a legkorábbi 4.1.x-es fut a legtöbb gépen (35,5 százalék), és jelenleg ez a legnépszerűbb kiadás az androidos ökoszisztémában.

A már negyedik évébe lépő Gingerbread a Google adatai szerint a készülékek ötödén fut. Ez, figyelembe vége, hogy az Android aktivációk száma már tavaly szeptemberre túllépte az egymilliárdot, 200 milliónál is több olyan eszközt takar, melyek elavultnak számító operációs rendszert futtatnak.

A tavaly október végén megjelent KitKat (4.4) mindössze 1,8 százalékos részesedést tudott elérni az eltelt 3 hónap alatt, ami jól mutatja, hogy az androidos ökoszisztémában mennyire nehéz egy-egy jelentős verzióváltást keresztülnyomni. Eközben a 2013 szeptemberében, tehát alig néhány héttel a KitKat előtt megjelent, radikális változtatásokon átesett iOS 7 mostanra 80 százalékos penetrációt ért el (az iOS 6 17 százalékon, az ennél is korábbi verziók 3 százalékon állnak).

A felbontás tekintetében szintén nagy a szórás, de a készülékek többsége ma már nagyfelbontású, 240 DPI vagy nagyobb képpontsűrűségű kijelzővel rendelkezik.

Előzmények

  • Android-nyomás az autóiparban

    A Google több világcéget is megszerzett operációs rendszerük támogatására, és ez meghatározhatja az autós informatika jövőjét is.

  • Kínai céghez igazolt az Android termékmenedzsere

    Hugo Barra egy fiatal, de robbanásszerűen terjeszkedő okostelefon-gyártónál szervezi majd a globális terjeszkedést.

  • Ráférne az Androidra egy töredezettségmentesítés

    Az OpenSignal kiválóan vizualizálta az androidos okostelefonok és operációs rendszereik sokszínűségét. A top 10-ből 9 Samsung telefon, és a 2011-es Gingerbread a legelterjedtebb rendszer.