Sztereotípiákkal harcol a magyar tinik fejlesztése

A játék arra világít rá, hogy az informatikai pályán hányféle akadályt kell leküzdeni, hogy egyáltalán a környezet bízni kezdjen az emberben.

A felvilágosult, modern társadalmakban még mindig számos sztereotípia tartja magát, így a munka világában is találkozhatunk a jelenséggel, például amikor azt egyes szakmákban vizsgáljuk a nemek eloszlását. Ha programozót, rendszergazdát, vagy egyéb informatikai tevékenységet végző munkavállalót keresünk, a jelentkezők között felülreprezentáltak a férfiak. Pedig az IT ismeretek elsajátítása nemektől független tevékenység.


[+]

A 2014 nyarán indult Skool küldetése, hogy minél több lányt ébresszen rá, megfelelő nyitottság, érdeklődés és szorgalom birtokában bárkiből lehet programozó. A heti rendszerességgel megtartott képzések, illetve a nyári táborok révén valamivel több mint nyolcszáz tizenévest ültettek a Scratch elé, ők már elkészítették első programjaikat.

Az EPAM budapesti irodájában mi is megnézhettük hogyan zajlik a műhelymunka, mit tanulnak a lányok, mekkora élményt jelent a szülőknek a csemeték alkotásait kipróbálni. Akkor hívta fel figyelmünket Guzsaly Péter (a Skool vezetője), hogy legtöbbször nem is a gyerekeket kell meggyőzni, a család felnőtt tagjai azok, akik azt gondolják, a programozás a fiúk sportja. A napokban indult kreatív kampány célja az edukáció, a tévhitek eloszlatása szélesebb körben is, hiszen a képzésen résztvevő lányok környezete már alapvetően elfogadóbb, viszont sokan el sem jutnak a jelentkezésig, mert lebeszélik őket.


[+]

Három kisiskolás (Dóra, Eszter, Kata) a Skool szakmai stábja, Dr. Nagy Beáta (a Corvinus Egyetem professzora, szociológus), illetve a Geometry Global kreatívjainak támogatásával készítette el a sztereotípiák ellen harcoló lány történetét bemutató játékot, amiben a szakma iránti lelkesedést kell fenntartani, megküzdve a társadalmi előítéletekkel. Hogy tetszik?

  • Kapcsolódó cégek:
  • skool

Azóta történt

Előzmények