Sebességet vált az Intel

Tegnap kezdetét vette az Intel Developer Forum, melynek főszereplője az év folyamán a mobil-, az asztali és a szerverprocesszorokban egyaránt felbukkanó új mikroarchitektúra, amely hivatalosan az Intel Core nevet kapta. A teljesítmény növelését az órajel emelésével azonosító szemlélettel – és ezzel együtt a Pentium 4 alapját adó NetBurst felépítéssel – végleg szakító, ám a Pentium M fejlődési vonalához képest is több újdonsággal szolgáló dizájn az eddigi megoldásokhoz képest hatékonyabban fog működni. Összehasonlításként néhány adat is elhangzott. Az asztali PC-kbe szánt Conroe kódnevű processzor egy ugyancsak 65 nm-es csíkszélességű Pentium D 950-nél 40 százalékkal fogyaszt majd kevesebbet, miközben számítási kapacitása 40 százalékkal lesz nagyobb. A szerverekbe való Woodcrest fogyasztása 35 százalékkal lehet kevesebb, számítási teljesítménye pedig 80 százalékkal lehet több, mint egy 2,8 GHz-es Paxville DP processzornak. A legnehezebb a noteszgépekbe való processzor mutatóinak javítása, de a Merom így is mintegy 20 százalékkal lesz gyorsabb egy T osztályú Core Duónál – nagyjából azonos energiaigény mellett.

A hatékony működés érdekében számos architekturális újítást vezetett be az Intel. Ilyen a rövidebb, 14 fokozatú futószalag; az utasítások csoportos végrehajtását lehetővé tévő op fusion kiterjesztése az összetettebb utasításokra; a fejlettebb energiagazdálkodás, mellyel az éppen nem használt áramkörök egymástól függetlenül ki- és bekapcsolhatók lesznek a processzoron belül; a memóriabusz hatékonyabb kihasználása; és a multimédiás utasítások végrehajtásának jelentős gyorsítása.


Pat Gelsinger az IDF-en

Az üzleti célú platformokkal és szerverekkel kapcsolatos újdonságokról Pat Gelsinger számolt be, aki elmondta, hogy a Conroe 2006 második felében az Intel – Averill kódnevű – Professional Business Platformjának is része lesz, amely a Broadwater chipsettel együtt biztosítja a virtualizációs technológiát és a vállalati környezetben különösen fontos távmenedzsment (Intel Active Management Technology, IAMT) szolgáltatást. A kétprocesszoros szerverek és munkaállomások piacára idén három lapka érkezik. A Yonah szerverekbe szánt, Sossaman kódnevű változatát már a jövő héttől szállítják; kis fogyasztásából kifolyólag ez elsősorban blade szerverekbe, tároló- és telekommunikációs eszközökbe fog kerülni. A Dempsey CPU – és vele együtt a Bensley platform – a várakozások szerint több ponton jelentősen javít a Xeon tulajdonságain, bár igazi megoldást majd csak a harmadik negyedévben érkező Woodcrest kódnevű processzor fog hozni, melynek alapjait ugyancsak a Bensley képezi.

Az IDF egyik epizódszerepére a Clovertown kódnévre hallgató négymagos szerverprocesszort is felkérték, mely – immár nem első ízben – működő rendszerben mutatkozott, és egy villanásra feltűnt asztali PC-kbe szánt testvére, a Kentsfield is. Ezek egy pár kétmagos szilíciumlapkát hordoznak közös tokozásban, másodszintű gyorsítótáruk mérete 4 MB; várhatóan 2007 elején kerülnek piacra.

Gelsinger szólt a virtualizáció következő lépcsőfokáról is; a Virtualization Technology for Directed I/O (Intel VT-d) már nemcsak a CPU erőforrásainak rugalmasabb megosztását fogja lehetővé tenni, hanem arra is lehetőséget ad, hogy különböző perifériákat rendeljünk egyes virtuális gépekhez. A technológia támogatásáról a Microsoft és a VMware képviselői is biztosították a jelenlévőket. Az Intel bejelentette, hogy a LaGrande Technology (LT) néven ismert biztonsági szolgáltatás előzetes specifikációi is elérhetők immár a fejlesztőközösség számára. Az LT már ebben az évben megjelenik a hardverben, elsőként az Averill üzleti platformon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

  • Figyelmeztetett az Intel

    Az AMD és az árak csökkenése a felelős a vártnál alacsonyabb forgalomért.

  • Győr az Intel városa

    A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói, oktatói mostantól Wi-Fi hálózaton keresztül is kapcsolódhatnak az egyetem számítógépes rendszeréhez.

  • Mini „intelmek” az Apple-től

    Steve Jobs szokásához híven hihetetlen teljesítményről beszélt (nem is szabad hinni neki), ezzel indokolta a megújult Mac mini magasabb árát.