Ismerős?: Hool a payhash fahehr haw…

A beszédszintetizátorok – hál’istennek – ma már nem számítanak újdonságnak a számítástechnikában (ezt már a Windows XP és a Vista is tudja egy bizonyos minőségben), hanem gyakran használt és komoly igényeket kielégítő, folyamatosan tökéletesebbé váló szolgáltatásnak tekinthetőek – elég csak egy hazai, a BME-n fejlesztett Profivox szoftvert említeni.

De amiért mégis írok egy ilyen programról, az a szolgáltatás színvonala, illetve csábító promóciója. Az Expressivo beszédszintetizátorát ugyanis egyrészt ingyenesen, játékos módon lehet kipróbálni. A cég létrehozott egy olyan honlapot, ahol rövid szövegeket ellenszolgáltatás nélkül felolvas nekünk a program – angolul, lengyelül vagy románul –, s az így készült hangfájlt el is lehet küldeni vagy be lehet illeszteni egy weboldalra. A program egészen kiváló minőségű hangot használ – ha a megadott nyelvnek megfelelő szöveget gépelünk be, szinte tökéletes az illúzió.

Ugyanakkor a cég egy 60 napos próbaverziót is letölthetővé tesz – a kiválasztott nyelven – az érdeklődők számára, s ennek kipróbálása után még inkább látszik a program magas színvonala: bármilyen szöveges, html vagy .pdf dokumentumot képes beolvasni igen kellemes hangon – bár akadnak még mulatságos hibák is…

A szoftver egyébként nem túl drága, 49 dollárért adják az egyes változatokat, bár a román nyelvű felolvasás most akciós, csak 29 dollár.

Mind a weblapon felajánlott (maximum 200 karakteres szöveget engedő), mind a próbaverzió esetében igen szórakoztató lehet, ha az istenáldotta magyar megpróbál a más nyelven olvasó programból magyarul hangzó szöveget kicsalni. Nos, mi is játszottunk, s lelkes barátaink készítettek szövegeket is. Íme, két karácsonyi textus, az elsőt Jennifernek, az angol nyelvű felolvasónak kell beadni, a másikat az egyik lengyelnek (Ewa talán jobban boldogul vele…)

Hool a payhash fahehr haw,
Yoy al cadwash tale a paw.
Meen dan djarmack ware wa ware,
weedum anack hung ya sull.
One Jacques od bun meen dan yo,
peerosh alma Mo Djo row,
Yoy Al hos sunk warewnk rud,
cadwash oh rag tale a paw.

(Frissítés Olvasónk, Miki javított változata:)

Hoolla peyhash fehare ho,
Yoyy al cadvesh tale aapo.
Min dan djarmeck vaar va vaar,
vidaam anack hungya saall.
One Jacques od bun min dan yo,
peerosh alma, Mo Djo row.)

Van źaakodban minden jou,
piroś alma, modźorou,
joj el hozzaank, vaarunk raad,
kedveś, oreg teelapou.

Azóta történt

Előzmények