Szellemváros kiberhadgyakorlatokra

Az 1989-ben alapított, a számítógépes biztonsági képzésekkel foglalkozó világhírű amerikai társaság, a SANS (SysAdmin, Audit, Networking and Security) bejelentette, hogy az USA New Jersey államában található Turnpike mellett létrehoztak egy „szellemvárost”, ahol azt oktatják az Egyesült Államok kiberháborúra kiképzett katonáinak, hogy mi a teendő digitális támadások esetén, milyen hatásai lehetnek a fizikai világra ezeknek az akcióknak, és hogyan lehet megvédeni a kritikus infrastruktúrákat.

A NetWars CiberCityként emlegetett hely hasonló a filmekből ismert sivatagbeli szellemvárosokhoz, ahol a hadsereg – állítólag – az atomrobbantások hatásait tanulmányozta annak idején: megépítették azokat az épületeket és infrastrukturális hálózatokat, amelyek egy átlagos helységben megtalálhatóak. Egy, ám nem elhanyagolható különbség van a kettő között: a CiberCity alig négy négyzetméteres helyet foglal el, ugyanis a várost ugyan mindennel felszerelve, de miniatürizálva építették fel. A virtuális környeztet kiegészítő modellépítésre azért volt szükség a SANS képviselője szerint, hogy a résztvevők megtapasztalják, hogy a digitális világban lezajló akciók milyen fizikai következményekkel járhatnak a „való világban”, vagyis a digitális-valós összekapcsolódást is a lehető legpontosabban modellezzék.

A SANS többféle képzési programot is kidolgozott, állításuk szerint a közel húsz „misszió” mindegyike lehetséges valós helyzeteket imitál, és mindegyik esetében másképpen kell a felmerülő problémákat megoldani: miképp kell a kórházakat, az energiaellátást, a vízvezetékeket stb. megvédeni és működőképesen tartani.

Az első gyakorlat a jövő hónapban indulhat el, majd fokozatosan vezetik be a többit is, és 2013 márciusára fejeződik be a teljes kialakítás. Az adott támadástól függően az egyes missziók végrehajtási ideje néhány órától néhány napig terjedhet.

A bajnokságokat is hirdető képzés a honlap szerint egyébként nyitott, a magániskolában a borsos árak kifizetése után nemcsak katonák fejleszthetik képességeiket.

Azóta történt

Előzmények