Razzia az Intelnél és a Media Marktnál

Az Európai Bizottság (EB) versenyügyi hivatala razziázott az Intel és a nagyobb európai elektronikai áruházláncok irodáiban. „A Bizottságnak alapos oka van azt feltételezni, hogy az érintett vállalatok megsértették a versenykorlátozó megállapodásokra és/vagy az piaci erőfölénnyel való visszaélésre vonatkozó közösségi szabályokat” – indokolta a lépést a hivatal. A tisztviselők a piacvezető processzorgyártó müncheni kirendeltségébe szálltak ki, illetve a Media Markt, a többek között a kelet-európai Electro World láncot is fenntartó brit DSG International, valamint a francia PPR irodáiba.

Az esetről beszámoló Financial Times megjegyzi, hogy az újabb házkutatásokra az Intel ellen folyó vizsgálat szokatlan szakaszában került sor. Az adatgyűjtést ugyanis már hét évvel ezelőtt megkezdték, amikor a processzorgyártó riválisa, az Advanced Micro Devices (AMD) panasszal élt Brüsszelnél. Az azóta eltelt időszakban – egészen pontosan 2005-ben – került már sor razziára, akkor az Intel, valamint a céggel kapcsolatban álló számítógépgyártók és disztribútorok európai irodáiban gyűjtöttek be dokumentumokat. Az ilyen akciók általában a hivatalos vizsgálat előkészítését szolgálják, a Santa Clara-i vállalat ellen viszont már tavaly nyár óta formálisan is folyik az eljárás.

Te is, fiam, Media Markt?

A gazdasági lap ezért azt gyanítja, hogy az újabb razzia a vizsgálat kiterjesztésének előszele: a gyártókkal kötött – a gyanú szerint – versenykorlátozó megállapodások mellett az EB vizsgálni fogja az Intel és a kiskereskedelmi láncok viszonyát is. Ezt a szándékot egyelőre az uniós Versenypolitikai Főigazgatóság nem erősítette meg, az AMD egy rövid nyilatkozatban mégis így értelmezte a történteket. „Ez fontos kibővítése a bizottsági vizsgálatnak” – mondta Giuliano Meroni, az AMD regionális elnöke.

Tény, hogy az EB látókörébe már 2006-ban beúszott az Intel és a Media Markt viszonya, miután – ugyancsak az AMD bejelentése nyomán – ebben az esetben is felmerült a verseny korlátozásának gyanúja. E panasz szerint az Intel eurómilliók kifizetésével vette rá a Media Marktot arra, hogy ne vegyen fel AMD-chipes számítógépeket az áruházak kínálatába.

Az Intel egyébként éppen a múlt hónapban válaszolt az EB versenyügyi kifogásait tartalmazó formális nyilatkozatra. Ebben a dokumentumban három vádpont szerepel. Egyrészt az, hogy az Intel jelentős árkedvezményeket adott a PC-gyártóknak akkor, ha azok vállalták, hogy kizárólag – vagy legalábbis elsősorban – tőle vásárolnak processzorokat. Másrészt a vállalat – szól a vád – fizetett azért a gyártóknak, hogy késleltessék vagy egyenesen mellőzzék a rivális AMD chipjeit használó termékek piaci bevezetését. Harmadrészt pedig az Intel áron alul kínálta a processzorait, amikor az AMD-vel versengett a szervergyártók partnerségéért.

Az Intel válasza bizalmas, de a vállalat annyit elárult a sajtó képviselőinek, hogy meglátásuk szerint a mikroprocesszor-piac „megfelelően működik, a vásárlók javára”. A vizsgálati procedúra következő stációja egy zárt ajtók mögötti meghallgatás lesz Brüsszelben, március 11-én és 12-én.

Azóta történt

Előzmények