A Pirate Bay nem adja fel: új trükköt találtak ki

A Svédországban éppen ítéletre váró BitTorrent-központ, a Pirate Bay a megszokottnál is aktívabb az eljárás megindulása óta. Bizonyítja ezt legújabb húzásuk is: bejelentették, hogy április elsejétől elindítanak egy friss szolgáltatást, az IPREDator-t, mely anonim hozzáférést biztosít tartalmakhoz az egyébként már széles körben használt VPN (virtuális magánhálózat – virtual private network) – vagy legalábbis egy ahhoz nagyon hasonló megoldás – segítségével.

E szolgáltatás már nem lesz ingyenes, havi 5 eurónak megfelelő összeget kérnek érte, viszont ennek fejében garantálják, hogy a felhasználók adatai teljes mértékben védettek lesznek.

A bevezetés időpontja nem véletlen, mivel a svéd székhelyű Pirate Baynek fel kellett készülnie arra, hogy hazájukban április elsejétől új törvény lép életbe, mely a jogtulajdonosokat az eddigiekhez képest többletjogokkal ruházza fel, hogy a fájlcserélőket megtalálják. Ez a szabályozás az Európai Unió egyik direktívájára épít (Property Rights Enforcement Directive – IPRED), mely megengedi a szerzői jogok tulajdonosainak, hogy bírósági határozat birtokában az internetszolgáltatókat rákényszerítsék arra, hogy a gyanúsnak ítélt felhasználók adatait kiadják.

VPN

Peter Sunde, a Pirate Bay szóvivője szerint ez a rendelkezés túl messzire megy a netes ellenőrzés területén, ezért kívánják alkalmazni a VPN-t, mely egy olyan technológia, amit arra szokás használni, hogy az interneten keresztül a két végpont közötti forgalom lehallgathatatlan legyen – e megoldást általában azért alkalmazzák, hogy egy cég alkalmazottja a világ bármely részéről biztonságosan férjen hozzá cége szervereihez.

Azóta történt

Előzmények