Képek az OpenOffice.org tervezett új felhasználói felületéről

Az OpenOffice.org Project Renaissance kezdeményezése a célból született, hogy a programcsomag alkalmazásai grafikus felhasználói felületének (UI), dizájnjának alakításával, innovációjával foglalkozzanak. A munka folyamatos, de a napokban közzétettek egy ajánlott koncepciót, hogy megkérdezzék a nagyközönség véleményét is róla.

A FLUX User Interface-t eredetileg Joshua Martin, Stefan Roeben és Mikko Lehtisalo tervezték, s 2008-ban megnyerték vele a Sun Microsystems által kiírt Fejlesztői Közösség Program első díját. Az akkori koncepciót azóta Joshua Martin, Adam W. Knox és Pranavrules fejlesztették tovább, s az eredmény a projekt honlapján megtekinthető. A bemutatkozás szerint három fontos alapelv vezette őket: a dokumentum fontosabb, mint az UI; a felhasználó csak azokat az elemeket lássa, melyekre éppen szükség van (kontextusérzékenység); nem az egyes elemekre koncentrálnak, hanem információgazdag, öszvér megoldásokat keresnek.

FLUXNagyításhoz klikk! a képre

A fejlesztők saját bevallása szerint még a munka elején tartanak, s várják a véleményeket, hogy a végeredmény minél jobb legyen. A koncepciót tartalmazó teljes bemutató is letölthető a projekt oldaláról.

FLUXNagyításhoz klikk! a képre

Azóta történt

  • Frissítve: Letölthető az OpenOffice 3.1.1

    Az új verzió csak hibákat javít, új szolgáltatásokat nem tartalmaz. Már elérhető a magyar nyelvű kiadás is.

  • Újdonságok az OpenOffice.org 3.2-ben

    Novemberben sok apró újítással és javítással érkezik az ingyenes irodai programcsomag.

  • 2005. szeptember 2.

    A Sun úgy dönt, hogy megszünteti az SISSL licencét (Sun Industry Standards Source License), s ennek következtében az OpenOffice.org Közösségi Tanács bejelenti, hogy az addig kettős licencű nyílt forrású irodai programcsomagra a jövőben csak az LGPL (GNU Library General Public License) vonatkozik.

Előzmények