Egy legenda távozott el: meghalt a Nintendo atyja

A Nintendo bejelentette, hogy a céget nagyapja kártyavállalkozásából a videójátékok egyik vezető gyárává alakító Hiroshi Yamauchi ((山内 溥; Jamaucsi Hirosi) csütörtökön Kiotóban tüdőgyulladásból fakadó szövődmények következtében 85 éves korában elhunyt.

Az 1927-ben Kiotóban született Yamauchit apja halála után nagyszülei nevelték fel. Nagyapjának virágzó kártyaüzeme volt, ahol egy speciális japán kártyafajtát, a hanafudát készítették. Az unoka a nagyapa agyvérzése után kénytelen volt átvenni a vállalkozás vezetését.

Hiroshi Yamauchi 22 évesen került a családi vállalkozás élére, és fél századon át, 1949-től 2002-ig vezette a Nintendót, és ez idő alatt Japán leggazdagabb emberévé vált (2008-ban 7,8 milliárd dollárra becsülték a Nintendo második legnagyobb részvényesének vagyonát). A játékkártyáktól nagyon hamar eltért, sokféle elektronikus játékkal próbálkozott, de az igazi áttörést az arcade-játékok hozták meg, főként két legendás játék, a Donkey Kong és a Mario. Ezekben a fejlesztésekben 1977-től egy szintén legendás tervező, Shigeru Miyamoto (宮本 茂; Mijamoto Sigeru) segítette kiemelkedően, akinek a nevéhez köthető többek között a Mario, a Donkey Kong, a The Legend of Zelda, sőt a Wii is.

Az első konzolt (Nintendo Entertainment System, közismertebb nevén: Famicom) 1983-ban, az iparág hajnalát jelezve adták ki Japánban, és kiemelkedő siker volt: professzionális kampányuknak köszönhetően több mint 60 millió darabot értékesítettek. A konzol és a Mario sikere töretlen volt ezekben az években: 1990-ben érkezett az újabb készülék, aztán a Nintendo 64, a Nintendo Game Cube, a Game Boy, melyek mind korszakot jelentettek.

A még Japánban is kiemelkedő sikernek számító karriert a játékokhoz bevallottan nem értő, az üzletben viszont briliáns Yamauchi újszerű módszerei alapozták meg: alvállalkozókkal dolgoztatott, a társaság maga csak kevés embert foglalkoztatott, tudatosan csak nagyon kevés (ám annál alaposabban kidolgozott) termékkel jelentkeztek évente, így az árakat és a haszonkulcsot folyamatosan magas szinten tudták tartani.

A Nintendo addigi szinte töretlen egyeduralma csak az ezredforduló után tört meg, amikor nagy súlyú versenytársak – pl. a Microsoft és a Sony – jelentek meg a piacon. A kora mellett valószínűleg ez is oka volt annak, hogy Yamauchi 2002-ben visszavonult az üzlettől.

Azóta történt

Előzmények