Nem vigyázunk a mobilunkra

Januárban és februárban zajlott az ESET nem reprezentatív felmérése a biztonságtechnológiai vállalat közösségi platformjain, ennek keretében nagyjából 500 résztvevő közreműködésével próbáltak fényt deríteni az emberek mobilbiztonsági szokásaira. Az egyik legérdekesebb adat, hogy minden tizedik okostelefon tulaj vesztette (vagy lopták) már el telefonját, ennek ellenére a válaszadók mindössze 55 százaléka, azaz alig több mint fele használ PIN kódot, de a válaszadók közel 30 százaléka semmilyen jelszót, vagy feloldási mintát nem használ készülékén.


(forrás: ESET)

A felmérésben résztvevők 20 százaléka biztonsági mentést sem végez, annak ellenére, hogy a legtöbb platform támogatja az automatikus mentést is. Azért a többség valamilyen formában igyekszik megőrizni adatait más eszközökön is, így például 35 százalék esetenként foglalkozik a kérdéssel, 10 százalék havonta, napi szinten azonban csak 15 százalék menti adatait a telefonról.

Azok közül, akik komolyabban veszik telefonjuk védelmét, 12,5 százalék az ujjlenyomat olvasót használók aránya, 3 százalék pedig az arcával azonosítja magát. A felmérés készítői pozitívumként értékelik, hogy a megkérdezettek 65 százaléka használt már valamilyen formában kétfaktoros azonosítást, de a legtöbb online banki szolgáltatás igényli is ezt, így ez nem számít kiemelkedő eredménynek. Azzal együtt azonban, hogy ilyet csak a megkérdezettek 53 százaléka használ, kismértékben javul a helyzet, de van még hova fejlődni.


(forrás: ESET)

„Az androidos felhasználóknak szinte szükségszerű a biztonsági megoldások használata, hiszen a múlt évben rekord számú fenyegetés készült erre a platformra, beleértve az első fájl titkosító zsarolóprogramot, amelyet az ESET kutatócsoportja fedezett fel. A mini kutatásunk megmutatta, hogy a biztonságtudatosabb mobilhasználattal kapcsolatban még bőven van hova fejlődniük a felhasználóknak. ” – mondta el a felmérés kapcsán Béres Péter a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója.

Azóta történt

Előzmények