Nem biztonságos az OpenOffice?

Bár az ingyenesen letölthető OpenOffice.org irodai szoftvercsomag egyre népszerűbb mind a magán-, mind pedig a kormányzati felhasználók körében, van legalábbis egy olyan terület, ahol a Microsoft Office-a jobb: a biztonság. Ezt állítja egy a francia védelmi minisztérium megbízásából állítólag egy éven át folytatott vizsgálat, melynek eredményeit nemrég ismertették. A tárca szakemberei ennek során saját fejlesztésű ártalmas programok segítségével igyekeztek feltérképezni a két programcsomag gyenge pontjait. Következtetésük pedig az, hogy az OpenOffice.org bizonyos – például makró- – támadások ellen védtelenebb. Míg a szabad szoftver számos alkalommal figyelmeztetés nélkül végrehajtotta a kártékony makrókat, addig a Microsoft programja minden esetben kiabál, ha egy makróval ellátott dokumentumot akar megnyitni a felhasználó – hoztak egy példát a védelmisek, akik szerint azért lehet sebezhetőbb az OpenOffice.org, mert a fejlesztők elsősorban a Microsoft szoftverével versenyképes vagy éppen annál jobb szolgáltatásokra koncentrálnak, és nem a biztonságra.

A vizsgálat eredményeit – a részletek nem nyilvánosak – át fogják adni az OpenOffice.org-nak, és remélik, hogy ennek köszönhetően javul a szoftver biztonságossága. A jelentés azonban addig is lassíthatja a csomag terjedését Franciaországban, hiszen hatására a bevezetését fontolgató ügyfelek – például Párizs önkormányzata – könnyedén meggondolhatják magukat.

Azóta történt

Előzmények

  • A PowerPoint is sebezhető

    Egyre gyakoribbak a Microsoft Office elleni támadások. A Word és az Excel után a prezentációkészítőt is elővették a crackerek.

  • Újabb lyuk az Excelben

    Az it-biztonsági szakemberek és a crackerek is kipécézték maguknak a Microsoft táblázatkezelőjét.

  • Tovább késik az Office 2007

    Elemzők szerint az újabb csúszás a Vista-bemutató ismételt halasztásának lehetőségét valószínűsíti.