Összeütközött két műhold Szibéria fölött

Kedden, körülbelül 780 kilométeres magasságban Szibéria felett, egy már nem működő orosz műhold összeütközött egy amerikai, magánkézben lévő Iridium távközlési szatellittel, s ennek következtében a működtető cég, az Iridium Satellite szerint bizonyos szolgáltatás-kiesésre is lehet számítani, de már folynak a munkálatok, hogy az elvesztett műhold feladatait átadják egy tartalék eszköznek. A cég a tartalékokon kívül 65 távközlési műholdat működtet, s ezért úgy vélik, a helyreállítás körülbelül 30 napja alatt nem lesznek komoly fennakadások.

A NASA az esethez kapcsolódva bejelentette, hogy nyomon követték az ütközés során elszabadult több száz, 10 centiméteresnél kisebb  darabokból álló törmeléket, hogy megállapítsák, veszélyeztetik-e azok a Nemzetközi Űrállomást (ISS), ám ennek csekély a valószínűsége. Bár az alacsonyabb pályán keringő ISS be fog lépni a törmelékfelhőbe, de ha szükséges, akkor pályát módosítanak, ahogy erre különféle okokból már többször is volt példa.

A NASA jelentése szerint egy orosz, 900 kilogramm súlyú, 1993-ban felbocsátott, Kozmosz típusú műhold ütközött neki egy 560 kilogramm súlyú, 1997 óta működő Iridium műholdnak kedden, greenwichi idő szerint 16:55-kor.

Az űrhajózás, űrkutatás történetében ez az első ilyen jellegű esemény.  Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Google Earth műholdkövető szolgáltatása több  ezer szatellit helyzetéről kap adatokat. Teljesen pontos információkat nem tudni, de a NASA honlapja szerint az amerikai hivatal körülbelül 18 ezer Föld körül keringő tárgy pályáját követi figyelemmel.

Azóta történt

Előzmények