Letölthető a Firefox 4 újabb, kibővített tesztváltozata

A Mozilla tegnap hivatalos blogjában jelentette be, hogy a Firefox 4 következő, sorrendben negyedik tesztverziója letölthető a cég weboldaláról. Az új béta két fő újdonsága a Firefox Sync nevű eszköz, illetve a fülek szervezésére kitalált alkalmazás, a Panorama.

A már korábbról ismert szinkronizáló, szervező megoldás, a Sync most már része a lassan a kiadási fázist elérő új böngészőnek: ez a szolgáltatás azt biztosítja, hogy a felhasználó eszközfüggetlenül legyen képes menedzselni online tevékenységét, megőrizhesse keresési előzményeit, mentett jelszavait, könyvjelzőit stb., és ezekhez mindenkor és mindenhol hozzáférhessen. Mike Beltzner igazgató a bejegyzésben népszerűsíti a megoldást, s külön kihangsúlyozza, hogy a felhasználóknak nem kell aggódniuk a szervereken tárolt tartalmak, információk biztonsága miatt, mivel olyan, még az adatküldés előtt lezajló titkosítási eljárást alkalmaznak, mely maximális mértékben biztosítja az adatvédelmet. A megoldás kényelmére utal Beltzner, amikor azt írja: a Sync használatával egy munkahelyi gépen könyvjelzőzött oldal megjelenik az otthoni gép könyvjelzői között is.

Komoly újítás, hogy a korábban Tab Candyként emlegetett megoldás új néven, Panoramaként bekerült a Firefox 4-be. Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a fejlesztő Aza Raskin célja az volt, hogy az egyszerre több lapot meglátogató felhasználók a nyitott füleket menedzselhessék, csoportokba szervezhessék, és erre dolgoztak ki egy könnyen kezelhető megoldást.

A föntiekhez képest apróbb változtatás, hogy megjelent egy egyelőre még kísérleti fázisban lévő beépített kiegészítő a visszajelzések megkönnyítésére, a „Feedback Add-on”, mely egy gomb formájában látható a böngésző jobb felső sarkában.

Az új béta a szokásos módon hibajavításokat is tartalmaz, Paul Rouget, a Mozilla technológiai „evangelistája” szerint több százat.

Azóta történt

Előzmények