A mobil kütyük fénye késlelteti az elalvást

Azt a napi tapasztalat is bizonyítja, hogy az esti számítógép-, mobileszköz-használat, illetve a bekapcsolva hagyott eszközök hatással vannak az emberek alvásának minőségére, de hogy pontosan mik is ezek a hatások, azt sok helyen kutatják. Egy eredményt nemrég publikált egy brit kutatócsoport, és azt állapították meg, hogy a mobileszközök alapfénye miatt a felhasználók egy órával később alszanak el, mint ha este nem vennék a kezükbe ezeket a kütyüket.

A kutatás egyik résztvevője, a gyermekek alvási szokásaival foglalkozó Paul Gringras, a londoni Evelina Gyermekkórház orvosa arról számolt be a BBC-nek, hogy vizsgálatuk azt állapította meg, hogy a képernyők alapfénye, mely a spektrum kék-zöld tartományának vége felé található, hatással van az emberi hormontermelésre. A szervezet sötétedéskor kezdi termelni az alvásciklusokat szabályozó melatonint, mely például az elalvást is segíti, vagyis beindít egy folyamatot. Az orvosok szerint azonban a nappal egyébként semmi gondot nem okozó kékes képernyőfény sötétedés idején már hatással van erre a folyamatra, megzavarja, ezért alszanak el később az este a készülékeiket használók.

Fénykibocsátás a tesztelt készülékeken
[+]

A kutatók megállapították azt is, hogy az új, egyre nagyobb kijelzővel érkező készülékek fénye egyre világosabb, kontrasztosabb, mind nagyobb kék fénymennyiséget bocsátanak ki. Ezért azt javasolják a gyártóknak, hogy vezessenek be egy új üzemmódot („lefekvés előtt”), amikor a készülékek a fényviszonyok változásához alkalmazkodva estefelé automatikusan bekapcsolnak egy, a kék fényt kiszűrő szoftvert – ilyenre már van példa egyébként, Gringras az f.lux alkalmazást említette meg.

Előzmények