Mit szívott Craig Mundie?

A fenti címet nem mi találtuk ki, hanem a Forbes-tól kölcsönöztük. Craig Mundie, a Microsoft stratégiai és kutatási vezetője egy interjú végén az újságíró kérdésére kezdett beszélni az Apple iPhone 4S-ben debütált Siriről. A vezető elmondta (1:55-től a videóban), hogy a Microsoft már legalább egy éve rendelkezik egy olyan megoldással, mint a Siri, melynek megjelenése nem forradalmi, csupán marketingről van szó.

Egy épeszű ember márkahűségtől és minden mástól elvonatkoztatva is láthatja, hogy a Windows Phone 7-es készülékekben található TellMe nevű beszédfelismerő rendszer nemhogy gyengébb, mint a Siri, hanem másik ligában játszik. A TellMe segítségével küldhetünk üteneteket, tárcsázhatunk és Bing-kereséseket hajthatunk végre hanggal; ezzel szemben a Siri visszafelé is kommunikál, és nem mellesleg sokkal több funkciót kínál. Az már csak hab a tortán, hogy a beszédfelismerő rutinja is fejlettebb.

A Microsoft még 2007-ben vásárolta fel a TellMe-t 800 millió dollárért, az Apple a pletykák szerint tavaly mindössze 200 milliót fizetett a Siriért. Ha a Microsoft úgy gondolkodott volna, mint az Apple, akkor már régóta lehetne egy olyan asszisztensprogramjuk, mint a Siri – de jelenleg nincs. Csak egy hangalapú keresőjük és minimális hangvezérlésük, ami finoman szólva sem világújdonság. Mindezek fényében tényleg nem tudjuk elképzelni, hogy Craig Mundie fejében mi járt, amikor nyilatkozott.

Update: Persze egyből jött is a válaszvideó, melyből kiderül, hogy a TellMe nem használhatatlan, csak megfelelően kell hozzá szólni. Íme:

Előzmények