A kínaiak is megnézhetik a Microsoft forráskódjait

A két éve indított programban immár ez a harmadik vizsgálólabor.

A Microsoft megnyitotta Pekingben a világon immár harmadik ilyen típusú központját (Microsoft Transparency Center), hogy a kínai hatóságok szigorú feltételek mellett átvizsgálhassák a vállalat szoftvereinek forráskódját, és megbizonyosodjanak arról, hogy nincs bennük olyan rejtett backdoor, amely esetleg a kínai kormány, a hatóságok, a vállalatok adatait veszélyeztetné.

A Microsoft ezt a programot a 2013-as bejelentés után 2014-ben indította, amikor bázisán, Redmondban nyílt ilyen központ, majd ezt követte tavaly a brüsszeli átadása. A vállalat azt közölte, hogy a sor még folytatódik. A Microsoft Transparency Centereket is magába foglaló szélesebb átláthatósági projektet bevallottan az Edward Snowden szivárogtatásai nyomán (amikor is kiderült, hogy az amerikai nemzetbiztonság széles körű és tömeges adatgyűjtést folytatott az egész világon, beleértve az Egyesült Államokat is) megrendült bizalom helyreállítása motiválta.

A Microsoftnak emellett van egy sokkal régebbi programja is (Government Security Program – GSP), melynek hasonló célja van: információkat osztanak meg a kormányzatokkal termékeik és szolgáltatásaik biztonságáról, a sebezhetőségekről, illetve online ellenőrzési módot biztosítanak. Ebben a programban körülbelül 70 ügynökségük működik együtt közel 40 kormánnyal és nemzetközi szervezettel, köztük a kínai kormánnyal is.

Azóta történt

Előzmények