A Microsoft nem épít hátsó kapukat az operációs rendszereibe


A feltehetően leginkább a városi legendák körébe tartozó elképzelés újra felmerült, miután egy, a National Security Agencynél (NSA) dolgozó hivatalnok egy kongresszusi meghallgatáson beszélt arról, hogy az NSA is részt vett a Windows 7 fejlesztésében, a biztonsági tesztelés területén.

A konspirációs elméletek hívei természetesen azonnal „rárepültek” a hírre, holott már nagyon régóta ismert, hogy a Microsoft sosem tagadta: együttműködnek az NSA-val, hogy különféle kockázati tényezőket kiszűrjenek a fejlesztés során.

Az ismét feltámadó hisztériára mind az NSA, mind a Microsoft gyorsan reagált. A nemzetbiztonságiak részéről Richard Schaeffer mondta el, hogy az ország biztonsága szempontjából kulcskérdésnek tartják, hogy a nagy tömegben értékesített, emberek milliói által használt privát rendszerek megfeleljenek bizonyos biztonsági elvárásoknak, s ezért már a fejlesztések kezdetétől részt vesznek a munkában – s nemcsak a Microsoft esetében, hanem együtt dolgoznak többek között az Apple-lel, a Ciscóval, a Sunnal és a Red Hattel is. Munkájuk fő célja a biztonsági irányelvek tökéletesítése, illetve ellenőrző listák biztosítása.

A Microsoft szóvivője is határozottan tagadta a vádakat: a cég soha nem épített, és soha nem is fog „hátsó ajtókat” építeni rendszereibe. Ezt az állítást természetesen csak akkor lehetne száz százalékosan ellenőrizni, ha a cég programjai nyílt forrásúak lennének, ám azt nehéz elképzelni, hogy egy olyan vállalat, melynek szoftverei sok százmillió felhasználóhoz jutnak el világszerte, megkockáztatna egy olyan lépést, melynek napvilágra kerülése után szinte azonnal bukásra lenne ítélve.

Azóta történt

Előzmények