Letiltható a Microsoft új böngészőjének automatikus telepítése

A vállalat a kevésbé járatosaknak is biztosít egy eszközt arra, hogy megakadályozzák az új Edge megjelenését.

A Microsoft 2018 végén jelentette be – beismerve, hogy nem bírják a versenyt a Google Chrome-jával –, hogy felhagynak a teljesen saját Edge böngésző fejlesztésével, és az Edge áttér Chromium alapra. Most bejelentették, hogy a tesztidőszakot lezárták, és az új, teljes funkcionalitású Edge böngészőt a Windows 10 januári frissítésének részeként juttatják el a felhasználókhoz. Az új alkalmazás továbbra is támogatni fogja a már meglévő, még a régi böngészőhöz készített kiterjesztéseket.

Ez az automatikus telepítés azonban az otthoni felhasználók egy része számára kellemetlen, nem kívánt lehet, ha nincs szükségük az új programra, az automatikus frissítés ugyanis kérdés nélkül felteszi azt a számítógépre.

Az ő számukra ezért biztosít a Microsoft egy metódust (Blocker Toolkit), mellyel megakadályozhatják az új böngésző feltelepülését. (Vállalati környezetben erre nincs szükség, mivel ott rendelkezésre áll az automatikus frissítés testreszabására alkalmas eszköztár.) Amennyiben valaki alkalmazza a letiltást, az még nem teszi lehetetlenné, hogy később manuálisan telepítsék a Chromium alapú Edge-et. A Blocker Toolkit alkalmazása igényel ugyan némi hozzáértést, de nem igazán bonyolult a használata (a parancssorban megjelenő szkriptben a /B kapcsoló jelzi a blokkolást).

A januári után a következő frissítésekben már szétválasztják az Edge és a Windows frissítését.

Azóta történt

Előzmények