Botrány a „Michael Jackson él” videó körül

(Inforbulvár) Valójában semmi meglepő nincs abban, hogy a popzene Elvis Presley utáni legnagyobb ikonjának halála után az volt a minimum, hogy egyszer csak egy nagy médiavállalat „rárepül” a „Jacko még él!” témára.

Az internet és a média viszonyát minden árnyalatában bemutató történet végtelenül tanulságos, „kötelező irodalom” kellene legyen a médiaismereteket oktató iskolákban.

A német RTL csatorna augusztus 25-én töltött fel a YouTube-ra egy rövid, amatőr felvételnek látszó videót arról, hogy a „Pop Királya” valójában nem halt meg, hanem a halottszállító autóból két lábán távozva egy ismeretlen helyen, az alagsori bejáraton át tűnik el valahová: „Jacko is alive!”.

A videót majdnem 900 ezren nézték meg, mielőtt a német tévécsatorna többszörösen ki nem jelentette, hogy nem valós, hanem általuk készített felvételről van szó. És itt következik a történet érdekessége. Az RTL szóvivője, Heike Schultz szerint ők előbb kiküldték a sajtóközleményt, mely leírta, hogy egy fikciós videóról van szó, ám a filmecske terjedési sebessége sokkal gyorsabb volt, mint a videó hamisságát tárgyazó szövegé. Schultz szerint egy „kísérletről” volt szó, amelyben az interneten létező befolyásolási módszerek egyikét kívánták demonstrálni, állítólag az „Explosive” nevű magazinjuk műsorszámaként.

A hoax működése jó néhány fontos kérdést vet fel. Anélkül, hogy tudományos kísérleteket végeznénk, az tisztán látható, hogy egy olyan videomegosztó, mint a YouTube, ma már lényegesebben nagyobb súlyú véleményformáló, mint a magukra valamit is adó hírportálok (amelyekhez egyébként az említett sajtóközlemény állítólag megérkezett). A másik fontos tanulság (bár ezt már Barack Obama kampánycsapata is pontosan tudta), hogy a YouTube, vagy más hasonló közösségi oldal mekkora manipulatív potenciállal rendelkezik.

No és persze ne feledjük az „ártatlan” RTL-t sem (a szóvivő szerint nem gondolták, hogy bárki is valósnak véli a látottakat – hahaha!), hiszen azért alapvető kérdés, ha nem esszük meg a marketingdumát: ugyan minek kell egy ilyen hamis videót elkészíteni és közzétenni?

Előzmények