Megjelent a Fedora 13

Fedora-logóTegnap megjelent a Fedora Linux-disztribúció új, Goddard kódnéven fejlesztett 13-as kiadása. A Red Hat által szponzorált, nyílt forráskódú operációsrendszer-csomag a hétköznapi felhasználónak és a fejlesztőknek is kínál újdonságokat, és fejlettebb virtualizációt hoz.

A mindennapi felhasználókat megcélzó újítások közül említést érdemel az átdolgozott telepítő (Anaconda), amellyel egyszerűbb az adattárolók és a partíciók kezelése; a nyomtatódriverek automatikus telepítése az eszköz csatlakoztatásakor; az NVIDIA-alapú videokártyákat is támogató nyílt forráskódú 3D-meghajtó; a profi színkezelés; valamint az új asztali alkalmazások, a Showtell fényképkezelő, a Deja-dup backupprogram, a Pino Twitter-kliens és a Simple Scan szkennelő alkalmazás.

A rendszergazdák érdeklődésére elsősorban a továbbfejlesztett KVM-alapú virtualizáció, a System Security Services Daemon (SSSD) támogatásának beemelése, az NFS version 4 protokoll támogatása és a kísérleti Btrfs fájlrendszer snapshotkészítési funkciójának megjelenése számíthat. Az újdonságok teljes listája – angol nyelven – itt olvasható.

Az új kiadás letölthető a Fedora-projekt oldaláról.

Azóta történt

Előzmények