Korlátozottabb állami megfigyelést szeretnének a legnagyobb techcégek

Nyílt levelet intézett Barack Obamához a Google, a Microsoft, az Apple, a Facebook, a Twitter, a LinkedIn, a Yahoo és az AOL, melyben arra kérik az amerikai elnököt, hogy a kormány vizsgálja felül a jelenleg érvényben lévő megfigyelési gyakorlatot, és a jövőben a mostaninál több korlátozást vezessen be az érintett ügynökségek adatgyűjtési munkájával kapcsolatban. Az egységes és határozott fellépésre valószínűleg az adta meg a végső lökést, amikor a hónapok óta tartó, amúgy is felbecsülhetetlen presztízsveszteséggel járó folyamatos kiszivárogtatások után néhány hete kiderült, hogy az NSA a nagyvállalatok adatközpontjai között zajló titkosítatlan adatforgalomat is megcsapolta.

A nyolc vállalat által elindított Reform Government Surveillance nevű kezdeményezés szerint a cégek tisztában vannak vele, hogy az állampolgárok védelme miatt szükség van a folyamatos információgyűjtésre, ugyanakkor „erősen hiszik”, hogy a jelenlegi törvényeket és megfigyelési gyakorlatokat módosítani kell. A kampány öt fő területen szeretne eredményt elérni: Korlátozni a kormányok adatgyűjtési lehetőségeit; tisztázni a felelősségi viszonyokat és a beszámolási kötelezettséget; nagyobb transzparenciát az állami adatkérésekkel kapcsolatban; nagyobb tiszteletet a szabad információáramlásnak és kevesebb konfliktust a különböző kormányok között.

Az amerikai technológiai szektor nagyobb szereplői egyre elszántabban próbálnak valamiféle reformcsomagot kicsikarni az Egyesült Államok kormányától az információgyűjtési gyakorlattal kapcsolatban, de próbálkozásaiknak egyelőre nem sok érdemi eredménye lett. A nagy igyekezet nem meglepő, ahogy korábban már írtunk róla, az USA IT ipara akár több tízmilliárd dollárnyi bevételtől is eleshet az Edward Snowden által kirobbantott megfigyelési botrány és annak máig tartó hatása miatt – az SAP például nyíltan vállalja, hogy megpróbálja kihasználni az amerikai konkurensekbe vetett bizalom megingását.

 

Azóta történt

  • Az NSA törvényesen végezte a megfigyeléseket

    Eddig döntetlen: egy bíró alkotmányellenesnek véli a telefonhívások megfigyelését, egy másik teljesen jogszerűnek és indokoltnak tartja.

Előzmények