Már nem a zene a sláger

Átfordult az arány a p2p-hálózatokban cserélődő tartalmak tekintetében a zenékről a filmek javára – állapította meg a hálózati forgalmak vizsgálatával foglalkozó CacheLogic cég. A július közepén lefolytatott analízis egy 48 órás intervallum forgalmi adatainak alapján azt találta, hogy a különböző videóformátumok körülbelül 60 százalékot tesznek ki a teljes forgalomból, míg a zeneszámok csak alig több mint tízet.

A legnépszerűbb kliensnek az eDonkey bizonyult, de majdnem ilyen közkedvelt a BitTorrent is, főleg a Távol-Keleten. A tanulmány szerint a BitTorrentet a hozzáértőbb felhasználók használják, erre utal, hogy itt jóval magasabb a kevésbé általános fájltípusok előfordulása. A BitTorrentet ugyanakkor egyre inkább használják legális tartalmak, játékdemók, szoftverfrissítések csereberéjére is.

A közkézen forgó filmek, videók majdnem háromnegyede valamilyen Microsoft fájlformátumot használ, az MPEG-tömörített felvételek aránya 15 százalék alatt maradt. A megfigyelt fájlcserélő hálózatok közül egyedül a Gnutella volt, ahol a tömörített zenék cseréje adta a forgalom legnagyobb részét, 69 százalékot.

Azóta történt

Előzmények