M2M-technológia segíti a cukorbetegeket Törökországban

A Turkcell nevű török mobilszolgáltató és az ország legrégebbi felsőoktatási intézménye, az Isztambuli Egyetem egy olyan projekten dolgozik együtt, amelynek célja a diabétesz hatékonyabb kezelése. A tesztidőszak végével kapott eredmények technológiai szempontból azért jelentősek, mert ez az egyik első eset, hogy egy szolgáltató által kifejlesztett megoldással értek el sikereket egészségügyi területen.

A projekt során 200 diabéteszes pácienst osztottak be két darab 100 fős csoportba, amelyek közül az egyik kontrollcsoportként volt jelen, ugyanazt a gyógyszeres kezelést kapták, amit egyébként is. A többiek a Turkcell Healthmeter nevű eszközt használták, ami folyamatosan közvetíti a páciensek egészségügyi adatait, amelyeket az orvosok nem csak tárolnak, hanem fel is dolgoznak. Dr. Ilhan Satman, a projekt vezetője a következő eredményekről számolt be az eszközt használó csoport kapcsán:

  • a HbA1c szintje átlagosan 9 százalékkal csökkent (ezt a cukorbetegeknél 3 havonta ellenőrzik hosszú távú cukorszint , itt is ilyen időszakról beszélhetünk)
  • az étkezések előtti glükózszint 16 százalékkel csökkent
  • a páciensek gyógyszerekhez történő alkalmazkodása 25 százalékkal javult

Törökországban 1998 és 2010 között 90 százalékkal nőtt a diabéteszben szenvedők száma, jelenleg 7 millió embert érint a probléma az országba, mondta el dr. Satman, aki szerint a páciensek állapotának valós időben történő követhetősége és az emberi hibák kiszűrése komoly változásokhoz vezethet. Az M2M-technológiát használó Turkcell Healthmeternek ugyanis pont az emberi hibák kiszűrése az egyik fő feladata; a mérőegység Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a Healthmeterrel, ami aztán automatikusan továbbítja az információkat a megfelelő helyekre, extrém értékek esetén pedig a kezelőorvost automatikusan értesítik egy sms-ben. Ha a páciensek szeretnék, lehetőség van a családtagok és egy török egészségügyi szolgálat értesítésére is az efféle esetekben.

Az eszköz és a szolgáltatás bárki számára megvásárolható Törökországban.

Azóta történt

Előzmények

  • M2M-mel csökkenthető a vízfogyasztás

    A szenzorok nem jelentenek újdonságot, azonban az adatok megosztása sok lehetőséget tartogat.

  • Adatvédelmi kihívások a mobil-egészségügyi alkalmazásoknál

    Roppant hasznosak az új, egyre inkább terjedő technológiák, ám a szabályozás jelentősen le van maradva, pedig kiemelten védett adatokról van szó.

  • Egymilliárd M2M kapcsolatot várnak 2020-ra

    Jelenleg az USA és a Kína a legerősebb M2M-ben, de 6 év múlva már Európában is minden ötödik SIM-kártya efféle feladatot láthat el.