Lunascape: három böngésző egy alkalmazásban

A 2004-ben Lunascape néven alapított, böngészőalkalmazások fejlesztésével foglalkozó tokiói cég a múlt héten tette letölthetővé a világ első többmotoros böngészőjét, a Lunascape 5 angol és japán nyelvű alfa verzióját.

S hogy miféle igényt igyekszik ez az alkalmazás kielégíteni? Idézet egy elkeseredett felhasználótól: „Elegem van abból, hogy három böngészőt futtatok Windows alatt. Nem azért, mert így akarom, hanem mert erre vagyok kényszerítve. Szükségem van Internet Explorerre, hogy hozzáférjek a céges oldalaimhoz, vagy ha futtatni kívánom az Outlook Web Accesst. A Firefoxot a blogjaim publikáláshoz és a nélkülözhetetlen kiegészítők miatt használom. Amikor pedig csupán gyors böngészésre van szükségem, a Google Chorme-hoz fordulok. Így nem lehet élni.”

Jó hírünk van az elkeseredett felhasználó számára, ugyanis a Lunascape 5 böngésző nem más, mint egy „három az egyben” szoftver: az alkalmazás mind a Gecko (Firefox), mind a Trident (Internet Explorer 7 és 8), mind a Webkit (Safari, Google Chrome) motorokat egyaránt támogatja. A Lunascape programozói a szoftver azon különösen felhasználóbarát funkciójával büszkélkednek, miszerint a program automatikusan képes a három motor között váltani attól függően, melyik honlapot nyitottuk meg éppen. Természetesen, amennyiben ez a funkció mégsem működne, lehetőségünk van manuálisan beállítani a számunkra leginkább megfelelő motort minden egyes oldalhoz.

Lunascape

A Lunascape emellett támogatja az RSS hírcsatornákat, beleértve a podcastokat is. Képes elmenteni minden olyan adatot, amelyet egy webes űrlapba írunk be, így később például könnyedén újra előhívhatjuk komplett fórumos hozzászólásunkat, ha esetleg még elküldés előtt véletlenül bezártuk volna a lapot. Lehetőségünk van arra is, hogy az egy honlapon található összes képet egyetlen parancs segítségével egy adott mappába exportáljuk. A japán cég emellett átvette a Chrome és az Internet Explorer 8 bétájának azon funkcióját, hogy minden egyes megnyitott laphoz külön munkafolyamatot rendel hozzá. Így amennyiben egy megnyitott lap lefagyna, az alkalmazás többi lapja továbbra is hozzáférhető marad.

Sajnos ennyi hasznos funkció támogatása sem képes az elkeseredett felhasználó minden problémáját feledtetni, hiszen a Lunascape csak a saját és az Internet Explorer kiegészítőivel kompatibilis, a Firefox kiegészítőivel viszont nem. Mivel a Firefox népszerűségében megkérdőjelezhetetlen a különféle kiegészítők szerepe, a japán fejlesztőknek érdemes lesz elgondolkodniuk a további kompatibilitási lehetőségeken.

Azóta történt