Linaro: open source fejlesztés ARM-platformon

Az okostelefonok és újabban a tabletek népszerűségének köszönhetően gyorsan terjed a hétköznapi számítástechnikában az ARM-architektúra. A Mogorva mormota blog egy olyan kezdeményezésről ír, amely az e platformra fókuszáló nyílt forráskódú fejlesztéseket reméli megkönnyíteni egy közös szoftveres alap létrehozásával.

A Linaro egy nonprofit vállalkozás, melyet az iparágban érdekelt nagyvállalatok közösen hoztak létre. A Linaro kereskedelmi szponzorai az ARM, a Freescale, az IBM, a Samsung, az ST-Ericsson és a Texas Instruments. A Linaro emellett szoros kapcsolatokat ápol az Ubuntuval, amit jól jelez az is, hogy a Linaro-fejlesztők találkozójára (Linaro Developer Summit) az Ubuntu Developer Summittal együtt, azonos helyszínen és időpontban került sor. A fejlesztés koordinálására a Canonical által fejlesztett Launchpad portált használják, és a munka során is szorosan együttműködik a két csapat.

A kezdeményezésről további részletek a blogon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

  • Atomot vet be a tabletpiacon az Intel

    A chipgyártó nagyon szeretne tényezővé válni e termékkategóriában, de a gyártók egyelőre nem túl lelkesek. Mire lesz jó az új Atom?

  • A Microsoft ízelítőt adott a Windows 8-ból

    Hivatalos: az új rendszer ARM-architektúrán is működik majd, de 2012 előtt nem jelenik meg. Bemutatták viszont, hogy már most fut az NVIDIA és a Qualcomm rendszerchipjein.