Új támogatója van a LibreOffice csomagnak

A nyílt forrású szoftverek és szabványok terjesztése céljából létrejött, cambridge-i székhelyű vállalkozás, a Collabora tegnap bejelentette, hogy létrehoztak egy új üzletágat (Collabora Productivity), melynek elsődleges feladata a LibreOffice irodai szoftvercsomag fejlesztése, népszerűsítése és terjesztése lesz – vagyis a nyílt forrású, ingyenes megoldás új támogatóra tett szert, és a jövőben a LibreOffice csapata, valamint a programcsomag mögé szintén besorakozó, ám most visszahúzódó SUSE mellett a Collabora is aktív részt vesz a lehetőségek bővítésében (ami nagyon fontos: a jövőben az aktív támogatási tevékenységet a Collabora veszi át SUSE-től).

A hivatalos sajtóközleményben Philippe Kalaf, a Collabora vezetője elmondja, hogy a LibreOffice mára olyan állapotba került funkcionalitását, kompatibilitását és stabilitását tekintve, hogy valódi versenytársa lehet a piacot uraló MS Office-nak. A közlemény kitér arra, hogy a szoftverek működőképességét és megbízhatóságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a világ számos helyén váltottak az irodákban a zárt forráskódról a nyíltra, például a koppenhágai kórházi rendszerben, a francia minisztériumoknál, München városi közigazgatásában, a valenciai régióban Spanyolországban stb. – a 2010-ben alapított The Document Foundation (TDF) becslése szerint ma körülbelül 75 millióan használják a szoftvereket világszerte.

Ám ez még igen kicsi arány, ha azt nézzük, hogy jelenleg körülbelül 1,3 milliárd PC-t használnak a világon, és ezek háromnegyede futtat irodai alkalmazásokat – de a kereskedelmi tevékenységgel is foglalkozó Collabora ebben épp azt látja, hogy hatalmas tere van a bővülésnek, főként ha a cégeket meg tudják győzni, hogy a nyílt forrású szoftver használatával úgy spórolhatnak, hogy a vele végzett munka ugyanolyan termelékeny lesz, mint a zárt kódú programokkal.

Azóta történt

Előzmények

  • A LibreOffice munkára fogná a GPU-kat

    Az ingyenes irodai szoftvercsomag készítői az AMD-vel közösen dolgoznak azon, hogy a Calc táblázatkezelő alatt kihasználják a modern GPU-k erejét.

  • Nagy dobás: megjelent a LibreOffice 4.0

    A rég várt programcsomagba a közösség rengeteg új funkciót épített be, emellett sok korábbi hibát és hiányosságot is orvosoltak.

  • Ma kétéves a LibreOffice

    Az OpenOffice.org fejlesztőinek jó része pont két évvel ezelőtt szakított az Oracle-lel. A szándéknyilatkozatot egy budapesti konferencián fogadták el.

  • Megjelent a LibreOffice 3.6

    Az új főverzióba sok újdonság került, többek között hegesztettek a felhasználói felületen is. Egyelőre csak tapasztalt felhasználóknak.