Letölthető az OpenOffice.org új magyar helyesírási szótára


Újra dobtak egy nagyot az OpenOffice.org fejlesztői, ugyanis megjelent az ingyenes irodai alkalmazás magyar helyesírási szótárának következő, jelentős mértékben javított változata – adta hírül tegnap a hup.hu.

Az új, 1.2-es kiadás az FSF.hu Alapítvány támogatásával készült, s a legfontosabb bővítése az, hogy a szótár több mint 2000 szóval, elsősorban szakkifejezésekkel gyarapodott a különböző tudományterületek és a Wikipedia magyar címszavai alapján.

Emellett fontos javításokat is – a változások teljes listáján a fejlesztőké mellett megtalálhatóak azok a nevei is, akik hibajelzésükkel segítették a színvonal emelését – felvettek az új adatbázisba (például a toldalékolás esetében), meglévő hibás alakokat javítottak a helyesírási tanácsadó szótárak korrigálása és összevetése alapján (ezért külön elismerés illeti a fejlesztőket!), unicode-os karakterkódolást igénylő szavakat is korrigáltak, illetve felvettek. A Wikipedia magyar szócikkei alapján a leggyakoribb fel nem ismert szakkifejezéseket is beépítették, külön hangsúlyt kaptak a biológia, a kémia, az informatika területéről származóak.

Az OpenOffice.org következő hivatalos magyar változata már tartalmazni fogja az új helyesírási szótárat. Addig a telepítéshez a magyar nyelvi csomagok valamelyikének letöltésére van szükség: nyelvi csomag az OpenOffice.org 2.0.2–2.0.4-es változataihoz, vagy nyelvi csomag az OpenOffice 2.1-eshez és az azt követő változatokhoz (ez utóbbi már unicode-os elválasztási mintákat tartalmaz). A telepítéshez a program szótártelepítő tündérét kell használni – telepítési tanácsok a hup.hu-n.

Azóta történt

Előzmények