(Frissítve) Egyre zavarosabb a Lenovo-tiltás ügye

Nem kis vihart kavart a napokban az Australian Financial Review (AFR), amikor riportjukban belső forrásokra hivatkozva azt állították, hogy a nemzetbiztonsági és hírszerzési ügyekben együttműködő angolszász országokban (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland – a „Five Eyes” szövetség tagjai) a hatóságok már a 2000-es évek közepe óta tiltólistára tették a kínai Lenovo számítógépeit a nemzetbiztonságilag fontos hálózatokon.

A tiltás oka a lap állítása szerint az, hogy az évekkel ezelőtt elvégzett tesztek során hátsó kapukat találtak a hardverekben, illetve sebezhetőségeket a firmware-ekben, ezért a nem biztonságos kategóriába helyezték a gyártó termékeit. Ugyanakkor a nem „classified” hálózatokon nincs érvényben ilyen tiltás.

A tudósítást értékéből azonban sokat levon, hogy a mai napig az egyetlen forrás az AFR, az újságírók megkeresésére egyetlen kormányhivatal sem adott ki kommentárt a riporthoz. Ugyanakkor egy ellenkező tartalmú tudósítás is megjelent egy angol nyelvű kínai weboldalon, ugyanis a South China Morning Post újságírója arra hívja fel a figyelmet, hogy az ausztrál védelmi minisztérium honlapján tegnap megjelent egy közlemény, mely szerint az AFR értesülése téves, a minisztérium semmilyen hálózatán nincs érvényben korlátozás a Lenovo számítógépeit illetően.

Időközben a Lenovo is kiadott egy közleményt, melyben azt írják, hogy meglepte őket a hír, mivel nincs tudomásuk semmilyen ellenük alkalmazott szankcióról, és továbbra is együtt akarnak működni az említett országok kormányhivatalaival.


Frissítés: habár az ausztrál védelmi minisztérium közleménye tisztázónak látszik, valójában nem ilyen egyszerű a helyzet. Ez a közlemény ugyanis egyéb állásfoglalás híján nem zárja ki, hogy más kormányzati szervek ne alkalmaznának tiltást. Másrészt az AFR időközben jelezte, hogy a tagadó minisztériumi nyilatkozat után megkeresték ausztrál forrásukat, aki azt mondta, hogy a védelmi minisztériumhoz köthető hálózaton valóban nem használnak Lenovo gépeket, mégpedig körülbelül azóta, amikor az IBM eladta nekik a PC-gyártást. A Lenovo nem kívánt kiadni egyéb kommentárt az új információkhoz.

Azóta történt

Előzmények