Lekapcsolták a legnagyobb BitTorrent oldalt

A svéd hatóságok bejelentették, hogy leállították a Pirate Bay-t, amely az online tartalomcsere egyik legnagyobb központja. Tény, hogy a több mint egymillió regisztrált felhasználóval rendelkező „The Pirate Bay” a világ legnagyobb „BitTorrent Tracker központja” jelszóval hirdette magát, és több millió, a jogtulajdonosok érdekvédelmi szervezetei szerint egyértelműen szerzői jogvédelem alá eső anyagok – filmek, zene, szoftver és játékok – cseréjét könnyítette meg. A világszerte sok webhelyet osztályozó Alexa.com szerint a Pirate Bay a világ 479. leggyakrabban látogatott webhelye. Svédországban a 21., az Egyesült Államokban a 312. helyet érte el. Összehasonlításképpen a CNN.com a svédek által legnépszerűbbnek tartott weboldalak listáján a 125. helyet szerezte meg.

Kétségtelen az is, hogy a The Pirate Bay üzemeltetői évek óta nyilvánosan nevetség tárgyává tették a szerzői jogok tulajdonosainak érdekvédelmi szervezeteit, és különösebben nem foglalkoztak a bűnüldöző szervek vizsgálódásaival sem – azt állították, hogy tevékenységükre nem vonatkoznak a hatályos szerzői jogi törvények tiltó passzusai. Amióta a filmes iparág 2004 novemberében Svédországban bűnvádi feljelentést tett ellenük, a svéd és a Svédországban dolgozó amerikai kormányzati illetékesekkel karöltve a helyi hatóságok nagy erőfeszítéseket tettek, hogy leállítsák ezt a webhelyet. A svéd bűnüldöző szervek ötvennél több, házkutatási paranccsal felszerelkezett munkatársa most szerdán tíz különböző helyen tartott rajtaütést, amelynek következtében három személyt őrizetbe vettek, akiket aztán kihallgatásuk után szabadon is engedtek.

A ThePirateBay.com a filmgyárak és a zenei kiadók szerint egy érdekeiket komolyan veszélyeztető kalóz „tracker” webhely, amely lopott filmekhez és zenei anyagokhoz irányítja az embereket, és több mint 157 000 illegális fájlt tesz könnyen elérhetővé, többek között a legújabb kasszasikereket, mint amilyen például a Da Vinci-kód, a Mission Impossible III, és a Poseidon.

A weboldal leállítása valószínűleg a 2005 júliusában megreformált svéd szerzői jogi törvénynek tudható be, ugyanis ekkor a jogszabályt kiterjesztették a digitális alkotásokra és technológiákra is. Mindenesetre nincsenek könnyű helyzetben a vádat képviselő ügyészek, hisz a Pirate Bay szerverein természetesen nem voltak illegális tartalmak.

Számos más tartalomcserére szakosodott webhelyhez hasonlóan, a Pirate Bay is jelentős mennyiségű és jövedelmező külső hirdetést tartalmazott, amelyek részben a pornóipart reklámozták. Mivel a reklámbevételek alapja általában az oldal napi egyedi látogatóinak száma, így naponta egy milliónál is több látogató révén a Pirate Bay a becslések szerint havi 60 000 dollár reklámbevételre tesz szert a hirdetőktől, ami a felhasználók által „adományozott” több ezer dolláron felül értendő. 2005-ben a vezető filmstúdiók a saját becsléseik szerint 6,1 milliárd dollárt veszítettek a kalózkodás miatt. Ezen belül az internetes fájlcsere szerintük 2,3 milliárd dollár kárt okozott a stúdióknak.

Az Amerikai Filmforgalmazók Szövetsége (MPAA) egyidejűleg több fronton is háborúzik az internetes fájlcserélés ellen. Ez év februárjában a belga és svájci hatóságok leállították a Razorback2 fájlcserélő kiszolgálót, amely akkor a világ vezető eDonkey egyenrangú kiszolgálója volt, és amely egyidejűleg hozzávetőleg 1,3 millió felhasználó fájlcseréjét könnyítette meg. A Razorback2 üzleti vállalkozásként működött. Indexelő szolgáltatása több mint 130 millió fájlra, köztük több millió szerzői jogvédelem alá eső nemzetközi és amerikai filmre, szoftverre, játékra, TV-műsorra és zenére terjedt ki.

A most hoppon maradt userek természetesen nem értenek egyet a hatóságokkal, többen jogi érvekkel (mások a svéd rendőrség honlapja elleni támadási fenyegetéssel) próbálják bizonyítani: a fájlletöltés semmilyen törvénybe nem ütközik. A szerzői jogvédő szervezetek persze most örömünnepet ülnek, sikerüket egyértelműen jogszerűnek látják. Vitájukat meg majd idővel eldönti a svéd bíróság.

Azóta történt

Előzmények