Lecsap a kémprogramokra a Microsoft

A Microsoft nemrég megvásárolta a kémszoftver-felismerő és internetes biztonsági alkalmazásokat fejlesztő Giant Company Software Inc. nevű vállalatot. A redmondi vállalat nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyit fizetett a tíz alkalmazottat foglalkoztató cégért, de jelezte: a birtokába került technológiára alapozva rövidesen spyware-ellenes alkalmazást ad ki windowsos rendszerekre.

Amint az ismert, a kémszoftver (spyware és adware) a kártékony programok egyik gyorsan terjedő változata, amely magában foglalhatja a kéretlenül előugró hirdetéseket és az olyan, láthatatlanul működő programokat is, amelyek rögzíthetik a billentyűleütéseket, vagy átvehetik az uralmat a számítógép fölött. A kémszoftverek és az egyéb nemkívánatos programok lelassíthatják a számítógép működését, módosíthatják a konfigurációját, ellophatják a jelszavakat és az egyéb személyes adatokat. Az IDC 2004 novemberében végzett vizsgálatának eredményei szerint az egyéni felhasználók számítógépeinek 67 százalékát már megfertőzte a kémszoftverek valamely típusa.

A Microsoft a tervek szerint egy hónapon belül közzéteszi a Giant AntiSpyware termékén alapuló saját kémszoftver-védelmi, -észlelési és -eltávolítási megoldásának ingyenes béta-változatát, majd a visszajelzések alapján dönt a termék további sorsáról. Az alkalmazás Windows 2000, Windows XP és Windows Server 2003 operációs rendszerekkel működik együtt.

A felvásárlás bejelentése után derült fény arra, hogy a Giant korábban megállapodást között egy kaliforniai vállalattal, a Sunbelt Software-rel, amelynek értelmében az utóbbi jogosult a Giant technológiáinak értékesítésére. A Microsoft szerint azonban ez az egyezség csak a korábbi termékekre vonatkozik, és nem gördít akadályt az új fejlesztések elé.

Azóta történt

Előzmények