Könyvtárakat pakol fel a netre a Google

A Google a világ legnagyobb könyvtárai közül öt gyűjteményét digitalizálja – részben vagy egészben – és teszi elérhetővé a világhálón. A hatalmas projektben – mely előreláthatólag tíz évig tart majd – több mint 15 millió kötetet szkennelnek be és tesznek ingyenesen hozzáférhetővé és kereshetővé.

A világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető Google vezetői jó ideje hangsúlyozzák, hogy terveik között szerepel a világ információforrásainak hozzáférhetővé és kereshetővé tétele, ennek pedig egyik alapköve a könyvtárak anyagának internetes közzététele. (A vállalat maga is egy egyetemi könyvdigitalizáló projektből nőtt ki.) A munka elvégzéséhez azonban csak most teremtődtek meg a technikai és anyagi feltételek – mondta Susan Wojcicki, a Google termékmenedzsmentért felelős igazgatója a CNET-nek.

A projekt során digitalizálják az amerikai Michigani és Stanford Egyetem teljes gyűjteményét, míg egyelőre a Harvard és a New York-i közkönyvtár, valamint az Oxfordi Egyetem könyvtári állományának csak töredékét szkennelik be.

A copyright az egyik komoly akadály a projekt kiteljesedésének útjában. Nem véletlen, hogy az utóbbi három intézmény óvatos, és a tapasztalatoktól teszi függővé a további együttműködést. Az oxfordi gyűjteményből például „csupán” a Bodley-könyvtár 19. századi anyagának mintegy egymillió kötetét dolgozzák fel – ezeket a munkákat nem védi szerzői jog. Az újabb, jogvédelem alatt álló munkák egyelőre csak kivonatokkal és könyvtári adatokkal szerepelnek majd a Google adatbázisában, ilyenkor hivatkozások mutatnak majd azokra a könyvtárakra és online boltokra, ahol megtalálhatók. A társaság azonban tervezi a terjesztés jogait birtokló könyvkiadók bevonását is az üzletbe – nekik a könyves oldalakon megjelenő hirdetések bevételeiből juttatna.

A projektben becslések szerint több mint 15 millió kötetet digitalizálnak majd, nagyjából tíz év alatt. A Google egyelőre nem nyilatkozott a munka költségvonzatairól, szakértők 150 millió dollár körüli összegről beszélnek.

Azóta történt

Előzmények