Az internettől óvja az orosz pátriárka a szerzeteseket

Óvakodniuk kell a szent fogadalmat tett szerzeteseknek attól, hogy mobiltelefonjaikkal a kísértéseket felkínáló interneten szörföljenek – mondta az egyház weboldalán is közzétett beszédében az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka a múlt hét végén Görögországban, az ősi Zográf monostorban tett látogatásakor.

A pátriárka – miután hosszan részletezte a modern világ szerinte káros tendenciáit, csábításait, erkölcstelenségre sarkalló jelenségeit – külön kitért a szerzetesek, a fogadalmuknak köszönhetően a legelkötelezettebbeknek számító egyháztagok között tapasztalható lazaságra. A beszédből kiderül, hogy a szerzetesek között igen elterjedt lehet a mobil- (okos-) telefon, a pátriárka nem is ezek meglétét kifogásolta, hanem azt, hogy ezeket az eszközöket gyakran internetezésre is használják. Kirill pátriárka ezt az interneten felkínálkozó számtalan elfogadhatatlan tartalom miatt összeegyeztethetetlennek tartja a lemondásra alapuló szerzetesi fogadalommal.

A helyzet ellentmondásosságát ugyanakkor egyrészt az mutatja, hogy ez a beszéd az orosz egyház központi honlapján jelent meg, másrészt pedig – nem kevéssé az ortodoxiát az orosz értékek védelmezőjének tartó Putyin elnök biztatására – az egyház tavaly egy hivatalos Facebook-fiókot is nyitott.

Előzmények