Kína szuperszámítógépeit mostantól nem lehet nyugati technológiára építeni

Az Egyesült Államok a jövőben erélyesebben fog fellépni több, ellenségesnek ítélt ország kormányával szemben, ugyanis nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva megtiltották az Intel, NVIDIA, AMD, IBM, valamint a többi fontosabb, Egyesült Államokban bejegyzett gyártónak, hogy szuperszámítógéphez való alkatrészeket szállítsanak Kínába, Pakisztánba és az Egyesült Arab Emírségekbe.

A határozatot egy korábbi bejelentés is megelőzte, ahol az Egyesült Államok közölte, hogy négy potenciális üzlet leállítására kötelezik az Intelt, ugyanis a kínai kormány a megrendelt Xeonokat állítólag olyan szuperszámítógépekbe építené, amelyek nukleáris robbanásokat szimulálnak. A többi gyártóra vonatkozóan a tiltás ezután terjedt ki, így Kína nem csak az Intel termékeitől lesz elzárva. Pakisztán és az Egyesült Arab Emírségek valószínűleg ehhez úgy kapcsolódnak, hogy Kína megpróbálná az említett országokon keresztül megszerezni a hardvereket, de az Egyesült Államok az említett két országra kiterjesztett exporttilalommal ezt is meg szeretné akadályozni.

Az ügyben a gyártók hivatalosan nem nyilatkoznak, ugyanakkor azt megtudtuk, hogy az Egyesült Államok tiltása a konkrét hardverekre vonatkozik, de a licencelést nem akadályozza meg. Ennek megfelelően Kína akár építhet magának például IBM Power 8 architektúrára épülő saját processzorokat, illetve gyorsítóarchitektúrákat is licencelhetnek. Valószínűleg Kína a licencelésben fogja látni a megoldást, így később saját processzorokkal és platformokkal állnak majd elő.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés