Ígéretesnek mondják Kína digitális pénzét

Kína szerint a digitális jüan használata során tiszteletben tartják a magánszférát és védik a személyes információkat.

Nem titok, hogy Kína jobban halad a saját jegybanki digitális pénzének fejlesztésével, mint más országok – a digitális jüan Kína szerint ráadásul tiszteletben tartja a magánszférát és védi a személyes információkat.

Ezt egy jegybanki vezető nyilatkozta, az országban pedig szeretnék bátorítani az e-CNY használatát. A digitális jüan egyik fő jellemzője a korlátozott névtelenség, az észszerűség határain belül anonim tranzakciókat kínálnak – ugyanakkor az illegális tevékenységek, pénzmosás, terroristák finanszírozása vagy adókerülés kapcsán fel tudnak lépni a hatóságok, fenntartva a pénzügyi biztonságot.

A tervek szerint az e-CNY egy követhető csere lenne az érmékre és bankjegyekre.

A pénzügyi rendszer modernizálása és a kriptomegoldások jelentette fenyegetésre válaszul sok jegybank akar saját CBDC-t, a jegybanki digitális pénz ráadásul a fizetéseket is felgyorsítaná.

Kína messze megelőzött ilyen téren minden országot a fejlesztésekkel, ráadásul már évek óta teszteli a megoldását. A digitális jüan segítségével bármit meg lehet venni, amiért papírpénzt vagy érmét elfogadnak, akár aranyat vagy külföldi valutát is.

Azóta történt

Előzmények