Ki hallgat digitális rádiót?

Egy nonprofit szakmai szervezet, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) Digitális Rádió Köre nyereménysorsolással egybekötött online közvélemény-kutatást kezdeményez a digitális rádiózás küszöbön álló magyarországi bevezetésének támogatása érdekében. A kampány célja egyrészt a digitális rádiózás, azon belül is a DAB (Digital Audio Broadcasting) rendszer népszerűsítése, másrészt a leendő rádióhallgatóktól nyert adatok alapján a digitális átállásban részt vevő döntéshozók és kulcsszereplők munkájának támogatása a DAB sikeres startjának érdekében. A rövid kérdőívet kitöltők között 5 iAudio médialejátszót sorsolnak ki a kampány végén, október 31-én.

A DAB a digitális rádió jelenleg legelterjedtebb formája. Az FM rádiózáshoz hasonlóan földfelszíni, szabadon vehető sugárzás. Azonban a digitális technológiának köszönhetően az FM-nél jobb hangminőséget, zajmentes vételt, országos szinten akár 20 új csatornát és számos többletszolgáltatást biztosít. Ilyen szolgáltatások például az adás mellett kisugározható műsorújság, közlekedési vagy időjárás információ, internetalapú multimédiás anyag, sőt önálló videoadás is. A DAB vételéhez új vevőkészülékre van szükség, de ezekből ma már nagy a választék – írják a kampány szervezői.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által idén márciusban kiírt pályázat szerint a földfelszíni digitális rádiós és televíziós műsorszórásnak még 2008-ban el kell indulnia. A VHF-sávban működő digitális rádiós hálózat üzemeltetésére ketten pályáztak, az Antenna Hungária és a Magyar Rádió.

Azóta történt

Előzmények