Kézzelfogható közelségben az elektronikus könyv

Az e-papír ügyében ebben az évben számos előrelépés történt, több vállalat fejlesztési eredményeiről, prototípusairól is hírt adhattunk, készültek újabb polimeralapú hajlékony és színes megjelenítők is, azonban az érdekelt gyártók mindeddig kevés konkrét tervet hoztak napvilágra a fogyasztói piacra szánt készülékek kereskedelmi bevezetését illetően.

A különféle e-papír fajták kiválóan alkalmasak köztéri hirdető- és információs táblák készítéséhez, tartalmuk ugyanis távirányítással változtatható, miközben alig fogyasztanak energiát. Az egyéni felhasználók számára az elektronikus könyv jelenti a legcsábítóbb alkalmazási területet, hiszen az e-papír a hagyományos papírhoz hasonló olvasási élményt biztosít, ám megfelelő elektronikai háttérrel könyvek százait, ezreit lehet egyetlen készülékbe sűríteni.


Sony Librié

Ebben a kategóriában a Sony Librié nevű e-könyve sokáig egyeduralkodó volt, de ez a megoldás sem terjedt el széles körben – az E Ink technológiájára alapozó eszköz ismereteink szerint csak Japánban került piacra, de részben jogkezelő mechanizmusa miatt nem aratott osztatlan sikert. A helyzet a közeljövőben talán gyökeresen megváltozik.


Hanlin eBook V8 - kezelőfelülete angolul is tud

David Rothman a TeleReaden közölt blogjában számol be a több évtizedes múltra visszatekintő hongkongi Tianjin Jinke Electronics új eszközéről. A Hanlin eBook V8 nevű e-könyv mérete 194 x 134 x 13 mm, tömege elemmel együtt is csak 290 gramm. Fő kijelzője egy E Ink által készített 6 hüvelykes, 600x800 pixel felbontású e-papír, melyet a kezelés megkönnyítése érdekében egy érintésérzékeny STN LCD-kijelző egészít ki.


Másodlagos kijelző

Az Epson CPU-t tartalmazó eszköz nemcsak szövegek, képek megjelenítését teszi lehetővé, MP3-kodekje hangok visszaadását is biztosítja. Adatokkal USB 1.1 porton keresztül vagy SD/MMC memóriakártyák segítségével látható el a 300 dollár körüli áron megjelent készülék. A kínai gyártó a hírek szerint 2006 májusára elkészül a Hanlin eBook V2 jelzésű modellel is, amely programozható lesz, így több funkcióval szolgál felhasználói számára. Ára 350 dollár körül alakul.


iRex Reader - forrás: Digibieb.nl

Jó hír, hogy Európa sem aludt el; az E Ink egyik legfontosabb partnere a Philips, pontosabban annak polimerekre specializálódott részlege, a Polymer Vision. A Philips egy másik vállalkozása, a holland iRex Technologies nem a technológia, hanem készülékek fejlesztésére koncentrál, és reményei szerint már 2006 elején piacra dobhatja saját e-könyvét.

A maaslandi Bibliotheek Oss szervezésében nemrég a nagyközönség is megismerhette az iRex olvasót, melyet szintén nem csak olvasásra lehet használni – jegyzetek készítésére és MP3 fájlok lejátszására is módot ad, sőt internetes dokumentumok megjelenítésére is képes. A 160 dpi felbontású megjelenítő csupán képváltások alatt vesz fel energiát, így a készülék egy akkutöltéssel több mint 20 óráig üzemképes. Tervezett ára egyelőre nem ismert.

Azóta történt

  • Fizess mp3-mal!

    Zenelejátszóval működik az Ingenico által kifejlesztett fizetési módszer.

  • Belehúzott a Philips

    A negyedik negyedéves sikereket a villanyborotváknak, lapos tévéknek és a mobilokban használt chipeknek köszönheti a vállalat.