Már a Windows Phone 8.5-ön jár az agyuk

Már alig egy hónap, és (április másodikán) kezdődik a Microsoft Build fejlesztői konferenciája, kezdenek is szaporodni a vélt vagy valós információk, például a Windows Phone jövőjéről. A neves rendezvényen (amire mindössze 1 nap alatt elfogytak a jegyek) kiderülhet, hogy mikorra válik közös platformmá a Windows RT-Windows Phone platform, de egyelőre a jelek arra mutatnak, hogy erre még nem idén fog sor kerülni. Néhány hete Windows 8.5-re utaló sorokat talált az egyik alkalmazásfejlesztő a Windows Phone emulátoros fejlesztői változatának kódjában. Ez egyébként mindössze egy jelzés a jövő programozóinak, hogy mi a teendő a korábbi utasításokkal. Nem nagy dolog, de azt jelzi, hogy a Microsoftnál hosszútávra terveznek a Windows Phone rendszerrel.


Egy alkalmazásfejlesztő, Arnold Vink vette észre az utalást[+]

A pletykák szerint hardver fronton azonban másképp is alakulhattak volna a dolgok, a Microsoft vezérkara nem minden tagja értett egyet ugyanis a Nokia felvásárlásának ötletével, többek között maga Bill Gates sem. Sőt, a jelenlegi vezérigazgató, Satya Nadella is csak később kezdte azt gondolni, hogy ezt meg kell lépnie a vállalatnak.

A testület vissza is utasította a Nokia első ajánlatát, mert az "túl drága és komplex" volt, nem csak a mobil üzletágat tartalmazta, hanem például a Nokia térképészeti részlegét is, aminek akkor épp semmi szükségét nem látta a Microsoft.

Végül azért Ballmer csak elérte, amit akart, novemberben bejelentették a Nokia felvásárlást. Ebben azért jelentős szerepe volt valószínűleg az androidos Nokiákról szóló pletykáknak is. A szivárgó hírek hallatán innentől gyorsan mentek a dolgok. Csakhogy nem elég gyorsan. A pletykák igaznak bizonyultak, már nem lehetett megállítani az androidos vonalat.

No, ki a Microsoft?

"Nagyon bizakodónak" írta le magát a Microsoft hardver üzletágával kapcsolatban Ballmer még november arra a kérdésre, hogy utólag mit gondol a Surface tabletekről és a 7,2 milliárd dolláros Nokia felvásárlásáról. Elmondta, szerinte jó lépés volt egyre mélyebbre merülni a hardverekben.  Ballmer szerint ugyanis hiába erős a Microsoft a szoftverek területén, „Az emberek sosem vesznek Windowst. Ők Windows PC-t vásárolnak.” A Nokia üzlettel kapcsolatban azonban még mindig vannak, akik azt szeretnék, hogy Kína kösse feltételekhez az ügyletet.

Satya Nadella éppen átszervezi a vállalatot, a Build konferencia pedig sok kérdésünket megválaszolja majd a stratégiával és a fejlesztési irányokkal kapcsolatban.

Egy lassan három éves koncepció - mit hoz az idei Build?
Egy lassan három éves koncepció - mit hoz az idei Build?

Az utóbbi időben sok a hiba a Microsoftnál. A Windows 8.1 legújabb frissítőcsomagja, melynek április 8-án kellett volna megjelennie, egy viszonylag egyszerű beállítással a hivatalos Update központon keresztül volt elérhető, így túl hamar kerülnek ki a frissítések.

A cég elég bénán is reagált, kijavították a biztonsági rést, már nem lehet letölteni előre a frissítést, így a különböző, a felhasználók által letöltött csomagok terjednek a felhasználók között. Ha rossz sorrendben kerülnek feltelepítésre ezek a csomagok, az egész rendszer széteshet, figyelmeztet több útmutató is. A helyzetet tovább rontja az, hogy a fájlok nem ismeretlen forrásból kerültek ki, hanem hivatalos úton is elérhetőek voltak egy ideig, az egyébként kevésbé bátor felhasználók kedvét is meghozhatja a rendszeren kívüli frissítéshez, és összeomlasztásához.

Előzmények