Jöhet a harmadik generáció

A Pannon és a T-Mobile már biztosan megjelenik harmadik generációs szolgáltatásával, s minden bizonnyal a Vodafone is rövidesen a győztesek között lesz. A negyedik szereplőre azonban legalább 2006-ig kell várni.

A Pannon GSM és a T-Mobile már biztosan nyert a multimédiás kommunikációra is alkalmas harmadik generációs mobilszolgáltatásra (3G, illetve UMTS) kiírt pályázaton, együttesen – áfa nélkül – 36 milliárd forintot fizet a két cég a 15 éves szolgáltatási jogosultságért – ismertette a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) határozatát Pataki Dániel, a szervezet elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A Pannon 19 milliárdot, a T-Mobile 17 milliárd forintot fizet. A Pannon magasabb vételárát az magyarázza, hogy a cég az UMTS-frekvencia mellett az 1800 MHz-es tartományban is frekvenciát szerzett, azaz a licitre kínáltak közül a legértékesebb csomaghoz jutott hozzá. Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy ezzel megduplázódik a cég 1800 MHz-es kapacitása, aminek köszönhetően az egész országban biztosítani tudják a széles sávú mobiltelefon-szolgáltatást. A győztes távközlési cégek az idén egyenként nettó 5,5 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésbe, az ár fennmaradó részét pedig három év alatt utalják át.

A folyamat azonban még nem zárult le, a három mobilpiaci szereplőnek fenntartott frekvenciák egyikéről még folynak a tárgyalások a Vodafone-nal. Az NHH elnökének reményei szerint ezek végén a mostanihoz hasonló sikerről számolhatnak be már a jövő héten. Pataki ugyan nem árulta el, hogy milyen összegről folyik az egyezkedés, de minden bizonnyal a versenytársakéhoz hasonló tételről lehet szó. A negyedik frekvenciára kiírt pályázatot eredménytelennek nyilvánították, miután különböző hiányosságok miatt nem tudták nyilvántartásba venni a jelentkezőket, a cégek például nem csatolták pályázatukhoz az 5,5 milliárd forintról szóló bankgaranciát. A frekvenciára a svéd Tele2 és leányvállalatán, a HTTC-n keresztül a dán TDC pályázott. Előbbi ez év tavaszán lépett be a magyar vezetékes távközlési piacra, utóbbi pedig épp a PanTel megvásárlásán fáradozik. A tenderdokumentációt egyébként 11 társaság vásárolta meg. Lars-Johan Jarnheimer, a Tele2 AB elnök-vezérigazgatója néhány hete még ambiciózus terveiről nyilatkozott lapunknak, s azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben sikeresen szerepelnek az UMTS-pályázaton, ezer főnek adnak munkát az új telekommunikációs szektorban.

Kovács Kálmán, az informatikai tárca vezetője a NAPI Gazdaság érdeklődésére elmondta, hogy a potenciális új szereplők vélhetően nem ismerték a magyar piacot vagy erősnek találták a versenyt, végül ezért döntöttek úgy, hogy nem csatolják be az említett garanciát, ami végül is pályázatuk eredménytelenségéhez vezetett. (Az ugyanis nehezen képzelhető el, hogy nem tudtak volna előállni egy 5,5 milliárd forintos garanciával.) A miniszter elmondta még, hogy a negyedik frekvencia pályázatát 2006 után újra kiírják, amikor már több tapasztalatuk lesz a szolgáltatásról. A most sikertelenül pályáztatott negyedik frekvencia értékesítésére egy évig nincs jogi lehetőség.

A pályázaton nyertes cégek első körben, 2006-tól csak a fővárosban nyújtják majd harmadik generációs szolgáltatásaikat, országos szinten pedig 2008-ban jelennek meg. Pataki a lapnak kifejtette, hogy a negyedik szereplő bevonásával szerették volna tovább élénkíteni a versenyt, bár az már most is elég erős. Kovács ezt azzal támasztotta alá, hogy egy év alatt nominális értéken 20 százalékkal mérséklődött a mobiltelefon-szolgáltatás ára. Drozdy elmondta, hogy Magyarországon a három piaci szereplővel is sokkal élénkebb a verseny, mint ott, ahol ennél több cég nyújt szolgáltatást. Ezt erősítette meg Sugár András, a T-Mobile Magyarország vezérigazgatója is, aki elmondta még, hogy az általa vezetett vállalkozás eddig összesen mintegy egymilliárd eurót költött beruházásokra. Drozdy szerint a Pannon is hasonló nagyságrendet fordított második generációs hálózatának kiépítésére eddig, s anélkül, hogy megnevezte volna az UMTS-sel kapcsolatos fejlesztésekre szánt összeget, csak annyit közölt, hogy e technológia beruházási költsége magasabb lesz.

Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója elmondta, hogy Magyarország a lehető legjobb pillanatban kívánja elindítani a szolgáltatást, hiszen már vannak, illetve 2006-ra lesznek nyugat-európai példák. A Pannon egyébként előrehaladott tárgyalást folytat berendezésszállítójával, de a céget egyelőre nem kívánták megnevezni. (Magyarországon alapvetően a Nokia és az Ericsson az operátorok fő technológiai beszállítója, emellett számos vállalkozás kap szerepet a beruházásban.) A T-Mobile kereskedelmi UMTS-szolgáltatását akkor kezdi meg 2005-ben, ha megfelelő lefedettség mellett garantálható a GSM-nél megismert minőség, emellett kellő számban és választékban rendelkezésre állnak UMTS-készülékek. A 3G elhamarkodott magyarországi bevezetése a Nyugat-Európa számos országában tapasztalható csalódottsághoz vezethet, ezt célszerű elkerülni.

Azóta történt

Előzmények