Játékkal készülnek a világjárványra

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma hivatalosan megbízást adott egy olyan, játékprogramhoz hasonló szimulációs szoftver kifejlesztésére, amely segítséget nyújtana az egészségügyi szakemberek és a hadsereg számára egy új járvány kitörése esetén. Nevesítve, az USA kormánya egy újabb influenzajárványra készül.  

„A világ egy új influenzajárvány kitörésének küszöbén áll. A legutóbbi járvány még 1968-ban söpört végig, ennél fogva komoly gondozói hiánnyal nézünk szembe, hiszen az akkoriban fiatal, tapasztaltnak számító gondozók mára mind 60 év körüli nyugdíjasok. A mi célunk az, hogy egy olyan tréningprogramot indítsunk el, amely felkészíti az egészségügyi intézmények dolgozóit és a hadsereget a következő járványra, ezáltal minimalizálva a káosz kialakulásának esélyét” – fejtette ki Bob Waddington, a programot fejlesztő SimQuest munkatársa.  

A SimQuest programjának létjogosultságához aligha férhet kétség. Az 1918-as spanyolnátha vírusa mintegy 50 millió ember haláláért volt felelős. Igaz, az új világméretű járvány következményeit egyelőre nehéz felmérni, hiszen az új vírus még meg sem jelent. Ehhez előbb az emberi influenzavírusnak találkoznia kell a madárinfluenza vírusával – ez a hibridvírus az, amely igazán veszélyes lehet.

A SimQuest „játéka” egyebek mellett tudományos modellezés alapján szimulál olyan helyzeteket, melyekben fel kell ismerni a járvány kirobbanásának jeleit, eközben pedig naplózza és értékeli a játékos reakcióit. A programmal – legalábbis ez a cél – az egészségügyi szakemberek kipróbálhatják a különféle válaszlépéseket, megismerhetik a pandémia kitörésének jeleit és a megfékezésére bevethető stratégiákat.  

Remélhető, hogy ezek nem foglalják magukban a Vírus című film erősen vitatható katonai lépéseit (a filmben a hadsereg a járvány továbbterjedésének megelőzése érdekében egy komplett afrikai falut bombázott le, majd megkísérelt egy amerikai kisvárost eltörölni a föld színéről.) Megnyugtató, hogy az USA Védelmi Minisztériumának az esetleges járvány kitöréséhez kapcsolódó akciótervezetében bombáknak nyomát sem látni, mindösszesen a jogrend biztosítása és a belföldi közműhálózat fenntartása szerepel a hadsereg feladatai között.

Azóta történt

  • Itt a netdoki

    Mától akár online is látogathatunk orvost az USA egyik államában, ahol az új rendszerű konzultáció forradalmasíthatja az eddigi gyakorlatot.

Előzmények