Japánban idén indulhat az 5G tesztje

Míg sok országban még csak mostanában épül ki a 4G infrastruktúra – és még az ez által biztosított sávszélesség felhőtlen kihasználását sem nagyon támogatják az aktuális díjcsomagok és adatforgalmi korlátozások – Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DOCOMO már a következő generációs hálózat tesztelését tervezi elkezdeni. Idén még csak beltéri, laboratóriumi körülmények között, jövőre viszont már szeretnék terepen is kipróbálni az 5G képességeit.

A vállalat tájékoztatása szerint ebben az Alcatel-Lucent, az Ericsson, a Fujitsu, a NEC, a Nokia és a Samsung lesznek a partnerei – érdemes megjegyezni, hogy a Huawei hiányzik a felsorolásból, és ezzel kapcsolatban sem az NTT DOCOMO, sem a kínai gyártó nem fűzött még bővebb kommentárt.

Forrás: NTT DOCOMO
Forrás: NTT DOCOMO

A mobilszolgáltató a partnerekkel más-más 5G kísérleteket fog folytatni: a Nokia a 70 GHz-es sávot és az úgynevezett beamformingot (irányított rádióhullámok), a Samsung a 28 GHz-es tartományt és szintén a beamforming alkalmazását fogja tesztelni; az Ericsson a 15 GHz-es sávot, a Fujitsu és a NEC a 3-6 GHz közötti frekvenciatartományt kapja; az Alcatel-Lucent pedig a 3 GHz alatti tartományban fog kísérletezni. A Fujitsu az egy adott területen biztosítható maximális kapacitás növelésének lehetőségén is dolgozik, kisebb, de a szokásosnál nagyobb sűrűségben kialakított cellákkal.

Azóta történt

Előzmények