Állami számítógépes vírust fejlesztenek Japánban

A japán védelmi minisztérium egy olyan vírus kifejlesztésén dolgozik, mely képes lesz felderíteni, azonosítani és letiltani a kibertámadások végrehajtóinak rendszereit – közölte kormányzati forrásokra hivatkozva a japán Jomiuri Sinbun angol nyelvű oldala.

A fejlesztés 2008-ban indult, azóta egy belső, zárt hálózaton tesztelik. Egy olyan vírust akarnak létrehozni, mely nemcsak a támadás közvetlen forrását képes megtalálni, hanem onnan elindulva fel tudja térképezni még az egyéb közreműködőket is. Emellett alkalmasnak kell lennie arra is, hogy a támadó programot leállítsa, illetve információgyűjtési funkciója is lesz. A vírus a túlterheléses (DDoS-) támadások felderítésére teljes mértékben, illetve az adatlopási szándékkal indítottak esetében bizonyos esetekben lesz majd használható.

Ilyen típusú kiberfegyverekkel sok ország rendelkezik már, például az Egyesült Államok és Kína is. Japánban azért bonyolultabb egy kissé a helyzet, mivel jelenleg még nincs meg a törvényi háttere az ilyen módszerek alkalmazásának, de a szabályozás előkészítése a védelmi és a külügyminisztériumban már folyik. A konkrét, körülbelül 570 millió forintnak megfelelő jenbe kerülő fejlesztési munkát egyébként az értesülések szerint egy magáncég, a Fujitsu végzi.

Azóta történt

Előzmények