Közzétették az űrhajós labdakamera első felvételeit

Az eszköz célja nem szórakoztató videók készítése, hanem a fedélzeti munka és a szerkezeti felépítés optimalizálásának támogatása.

A japán űrkutatási ügynökség (Japan’s Aerospace Exploration Agency – JAXA) pár napja nyilvánosságra hozta azokat a képeket és videókat, melyeket a hazai fejlesztésű Internal Ball Camera (Int-Ball), egy különleges, drónszerű eszköz elsőként készített a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A futurisztikus, labda alakú kamera a súlytalanságban „lebeg”, könnyedén változtat pozíciót, vezérlése a Földről történik, a JAXA Cukuba űrközpontjából: működésének látványa számtalan sci-fi filmet idéz fel.

Az Internal Ball Camerát a szintén japán fejlesztésű „Kibo” kísérleti modulba június negyedikén juttatta fel egy amerikai rakéta. Kifejlesztéséhez nem kellett különleges technológia, a meglévő dróntervezési és -gyártási módszereket alkalmazták, alkatrészeit 3D nyomtatással állították elő.

Felépítésének és a különleges körülményeknek köszönhetően szabadon mozoghat bárhol az űrállomáson, képes bármiről bármilyen szögből képeket vagy videókat készíteni, akár autonóm módon is. Alkalmazásának elsődleges célja, hogy a legénység munkájának rögzítésével segítse a munkaszervezést és a Kibo modul továbbfejlesztését, tökéletesítését – de egyelőre még magának az Int-Ballnak a tesztelése és működésének javítása folyik.

Azóta történt

Előzmények