Itt a százdolláros laptop – de csak a felnőtt nyugatiaknak


Bizony, kezdhetném olyan buta, ordító, demagóg közhelyekkel, mint hogy: a kapitalizmus százszor hatékonyabb a jószolgálati, humanitárius – legyen az állami vagy civil – szerveződéseknél; meg hogy: oda megy a pénz, ahol már egyébként is van – de most tekintsünk el ettől.

Itt, az IT.News oldalain is sokat foglalkoztunk egy nagyszabású kezdeményezés, a Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) eseményeivel. Nos, a nonprofit szervezet által jegyzett projekt beindítását 2005 elején hirdette meg Nicholas Negroponte, s mint hírt adtunk róla, jövő év elején megkezdik a sorozatgyártást, s a megrendelések is szépen szaporodnak, öt ország – Argentína, Brazília, Líbia, Nigéria és Thaiföld – véglegesítette a megrendelését, így legalább 5 millió készülékre biztos kereslet lesz jövőre. Ám a projekt körül rengeteg bizonytalanság volt, s valószínűleg még marad is. A legfigyelemreméltóbb ellenérv az, hogy hiába kerülnek a gépek a szegény országok gyermekeihez, a megfelelő infrastruktúra hiányában ez csak fél- (ha nem negyed-) megoldás.

Viszont az olcsó laptop ideája, úgy tűnik, más szempontból is életképes, mert – mint a CNET is hírt adott róla – a Circuit City vállalat a Wal-Mart üzleteiben az ünnepi szezon idején 99,99 dollárért kínál Compaq notebookokat. A nevezett számítógép Celeron processzorral rendelkezik, CD/DVD-írója van, 512 MB a memória, 60 GB a winchester és 15,4"-os a monitor. Ez a gép – illetve egy hasonló – 499 dollárba kerül a Circuit City kínálatában, akkor viszont hogyan? Hát úgy, hogy az kapja meg 99,99 dollárért a laptopot, aki aláír egy egyéves szerződést a Vonage internetszolgáltatóval. A laptopok világában szokatlan árukapcsolás, a mobiltelefonok esetében viszont már bevett gyakorlat ez az üzleti modell.


A százdolláros...


...és a 99,99 dolláros laptop

Igen, erre vonatkozott volna az elején emlegetett kesergés: azok juthatnak gyorsan, könnyen olcsó számítógépekhez, a nyugati világban, akik egyébként is meg tudják fizetni, mert az egyéb üzleti szegmensek lehetővé teszik az ilyen típusú akciókat.

Természetesen, ha nem az OLPC-projekt felől nézzük ezt a karácsonyi akciót, akkor is érdekes lehet. A notebookok még mindig viszonylag drága készülékeknek számítanak, s már jó ideje tartják az árukat. Egy ilyen akció azonban – különösen akkor, ha sikeres is lesz – felveti a lehetőségét annak, hogy esetleg nagy változások elé nézünk. A közelmúltban felvetődött az az elképzelés, hogy a digitális szolgáltatások már olyan fejlettek, a készülékek piaca – s bizonyos szempontból a szolgáltatásoké is, már ahol – pedig már annyira telített, hogy érdemes elgondolkodni azon, hogy a készülékeket (legalábbis bizonyos készülékeket) ingyen kéne adni, hiszen a szolgáltatások hozzák az igazi hasznot – mobiltelefonok kapcsán erre már számos példa van.

Ma még furcsa ez az akció, a CNET is hírként kezeli, de ki tudja, mi lesz holnap...

Azóta történt

Előzmények