2012. június 6. lehet az új internet hivatalos szülinapja

Az internet koncepciózus fejlesztésében kulcsszerepet játszó szervezet, az idén 20 éves Internet Society tegnap jelentette be, hogy az új protokoll, az IPv6 népszerűsítését célzó kampánya június 6-án fontos állomásához érkezik. E napon önkéntes alapon a világ (főként észak-amerikai, illetve multinacionális) nagy szolgáltatói, hálózatieszköz-gyártói és vezető internetes vállalkozások egyszerre vezetik be (engedélyezik) az IPv6-os protokoll használatát. A résztvevők között találjuk az AT&T-t, a Comcastot, a Ciscót, a D-Linket, illetve a Facebookot, a Google-t és a Microsoftot is, de az Akamai is a támogatók közé tartozik.

ipv6

A kampány során már tavaly is megrendeztek egy nemzetközi eseményt, a World IPv6 Dayt 2011. június 8-án, amikor az önként csatlakozó nagy cégek, szervezetek – jelentős részben azok, akikről fentebb is szó volt – egy 24 órás tesztüzemmel egyrészt tapasztalatokat gyűjtöttek, másrészt felhívták a figyelmet a váltás szükségességre.

Az elérhető címek számának drasztikus megnövelése egyrészt szorító szükség, mivel a korábbi protokoll, az IPv4 által biztosított címek – most már valóban – elfogyóban vannak, másrészt pedig az IPv6 új lehetőségeket biztosít a digitális gazdaságban.

Az átállás (ami a kompatibilitás biztosítását jelenti) egyébként, ha vontatottan is, de már jó ideje folyik a nagy iparági szereplőknél – a Magyar Telekom például már tavaly megtette.

Azóta történt

Előzmények