IP-cím alapján szelektál a Kazaa hálózata

A Kazaa sokaknak ma már csak egy név a fájlcserélés múltjából, de még így is számos felhasználója van a fájlcserélő hálózatnak, amely 2002-ben még egyeduralkodója volt a piacnak. Azóta a szerzői jogvédő szervezetek perei szinte teljesen szétzilálták az üzemeltető ausztrál Sharman Networkst, amelynek most újabb nehéz döntéseket kellett meghoznia, hogy a még súlyosabb büntetést elkerülje – vagy legalább elodázza.

A Sharman úgy döntött, hogy a felhasználók IP-címei alapján kizárja a hálózatból az Ausztráliából csatlakozókat. Egészen pontosan, ha valaki a távoli földrészről szeretné letölteni a Kazaa Media Desktop kliensét, akkor a letöltőoldal helyett hamar egy másikon találja magát, ahol csupán egy a szoftver letöltésének tilalmáról tájékoztató szöveget talál. A már regisztrált ausztrál felhasználókat ugyan beengedi a hálózat, de ők is megkapják a maguk figyelmeztetését: "Az Ausztrál Szövetségi Bíróság döntésének értelmében Ausztráliában élő felhasználók nem tölthetik le és nem használhatják a Kazaa programot" – olvasható a nyítóképernyő üzenete.

Az intézkedés várhatóan addig marad érvényben, amíg a 2006 februárjára kitűzött tárgyaláson végleg pont kerül a Kazaa – illetve az üzemeltető Sharman Network és a Altnet – ausztráliai pályafutásának végére. A per 2004-ben kezdődött, amikor az ARIA, az ausztrál hanglemezkiadók szervezete egy bíróság által elrendelt házkutatás során merevlemezeket és dokumentumokat foglalt le a Sharman Network és az Altnet sydney-i irodáiban, valamint az ügyvezetők lakásaiban. Azóta is ezek a legfontosabb bizonyítékok a hanglemezkiadók képviselőinek kezében, amelyek várhatóan jövő év elején meg is pecsételik a fájlcserélő hálózat sorsát.

Azóta történt

Előzmények