Kipróbálható az Internet Explorer 9 előzetese

A várakozásoknak megfelelően a Microsoft tegnap a Las Vegas-i MIX10 webfejlesztői konferencián beszélt arról, hogy a felhasználók mit várhatnak az Internet Explorer következő, 9-es kiadásától. A vállalat a szoftver egy korai technikai előzetesét is hozzáférhetővé tette, mert kíváncsi a webfejlesztők visszajelzéseire.

A program fejlesztését iránytó Microsoft-vezető, Dean Hachamovitch előadásából az derült ki, hogy a cég ezúttal eltökélte: minden fontos területen felzárkóztatják az Internet Explorert a konkurens böngészőkhöz. Többek között kiemelt prioritás a webes szabványok követése és a HTML5, a CSS3, a DOM és az SVG támogatása. Hogy a szabványokra valóban odafigyelnek, jól mutatja, hogy a most publikált előzetes már 55 pontot ér el azon az Acid3 teszten, melyen az ezért sokat kritizált IE8 mindössze 20-ig jutott.

Hachamovitch megerősítette azt is, hogy a 9-es Explorer támaszkodni fog a számítógépek grafikus processzorainak (GPU) számítási kapacitására a weboldalak megjelenítésekor. A hardveres gyorsításhoz az eddigi GDI(Graphical Device Interface) helyett a Windows 7-ben bevezetett – de frissítésként a Vistához is elérhető – Direct2D interfészt használják, amely a kétdimenziós asztali megjelenítésben minőségi ugrást jelent. A böngésző nemcsak a HTML5-videók lejátszásakor, de az SVG-objektumok rajzolásakor is használja majd a grafikus chipek erejét.

Ma jelentős az Internet Explorer lemaradása a riválisai mögött a JavaScript-végrehajtás sebességében, nem véletlen, hogy ennek a ledolgozása is kiemelt szempont az új kiadás fejlesztése során. Az IE9 Chakra nevű JavaScript-motorja már most látványosan gyorsabb az elődjénél, a Microsoft saját mérései szerint a WebKit SunSpider tesztben nemcsak hogy megveri a Firefoxot, de igen közel kerül a Safarihoz és a Chrome-hoz is. Akárcsak az Acid3-tesztben elért pontszámot, e mutatót is javítani fogják még – ígérte Hachamovitch. A Chakra többmagos processzort használó számítógépeken egy külön programszálat indít a JavaScript fordítására, amely a háttérben egy másik CPU-magon zajlik.

A vállalat azt ígéri, hogy a webfejlesztőknek és kísérletező kedvű felhasználóknak szánt, most kiadott előzetest (mely hivatalosan Platform Preview néven fut) nagyjából nyolchetente, egészen a béta-verzió kiadásáig frissíteni fogja. Azt, hogy a béta vagy akár a végleges megjelenése mikorra várható, egyelőre nem közölték.

Érdekes adalék, hogy a bemutatott újdonságok kivívták a legnagyobb konkurens, a Mozilla elismerését. Utóbbi műszaki vezetője, Mike Shaver egy tweetben azt írta: „Az IE9 jónak tűnik, örülök neki. Gratulálok az IE-teamnek!”.

Azóta történt

Előzmények