Interaktív televíziózásban utazik a Sun

A Sun Microsystems bejelentette, hogy digitális interaktív televíziós és alkalmazási infrastruktúrát kínál a szolgáltatóknak, amelynek része a digitális adattárolás, archiválás, a műsorszórás, a digitális szerzői jogvédelem, illetve akár a set-top-boxok telepítése is. Az amerikai cég tapasztalatai szerint az emberek szívesen váltanak a hagyományosról digitális televízióra. A digitális televíziózás európai fellegvárának számító Olaszországban például tavaly januárban indult az újfajta műsorszórás, és mára több mint 1,5 millió háztartásba jutott el az újdonság. Az ottani siker legjobb bizonyítéka a naponta 3000-rel növekvő előfizetői szám. Árnyalja a képet, hogy Olaszországban tavaly minden eladott vevőkészüléket 150 euróval támogatott az állam.

A Sun által idézett szakértők szerint a digitális tévézés népszerűségét nemcsak a jobb képminőségnek és a szélesebb csatornaválasztéknak köszönheti, hanem a prémium tartalomnak, valamint az olyan interaktív szolgáltatásoknak is, mint a mobiltelefonoknál már nagy sikert aratott játékok, szavazás és információs szolgáltatások. Ezek közül a legnépszerűbbek a kvíz- és sportjátékok, valamint a foci.

A digitális televíziózás mindezek mellett olyan kényelmi funkciókat is nyújthat, mint a videofelvétel videomagnó nélkül. A Sun új technológiájával bármennyi televíziós adás rögzíthető digitális minőségben, s mindehhez külön DVD-felvevőt sem kell használni - olvasható a társaság közleményében.

Piackutatók szerint 2006 lesz az igazi áttörés éve. Akkora várható, hogy megjelennek a piacon a megfizethető árú set-top-boxok.

Azóta történt

Előzmények