Intel: optikai kábelt a PC-be!

Light PeakEgy olyan fejlesztést is bemutatott a tegnap véget ért Intel Developer Forum (IDF) technológiai show-n az Intel, amely a vállalat integrált optikai áramkörökkel kapcsolatos kutatásainak eredményeire épít. Egy száloptikát használó adatátviteli technológiáról van szó, amely a cég szerint kiválthatná a PC és a különféle perifériák csatlakoztatásához ma használt rézkábeleket.

Az egyelőre Light Peak munkanéven hivatkozott megoldás lelke egy olyan optikai modul, amely az elektromosságot fénnyé alakítja, és vice versa. Az optikai konverter a szilíciumtechnológiának köszönhetően mindössze 12 x 12 milliméter méretű, jóval kisebb, mint a távközlésben az optikai hálózatoknál használt modulok, de ami még fontosabb: jóval olcsóbban is gyártható azoknál. Az Intel szerint a chipet egy kontrollerrel az alaplapokra lehetne integrálni, és az optikai vezetéken a legkülönfélébb perifériákat (monitort, külső meghajtókat, szkennert, médialejátszót, fényképezőgépet stb.) lehetne a segítségével csatlakoztatni a PC-hez.

A kérdés az, hogy ez miért lenne jó. Az Intel azt mondja, hogy az optikai kábel rendkívül nagy sávszélességet biztosít (jelenleg 10 Gbps-ot tud, de 100 Gbps-ig is skálázható), és mivel egy időben több protokollt is képes kiszolgálni, alkalmas lehet minden csatlakoztatott eszköz adatforgalmának „aggregálására”. Ez azt jelentené, hogy elég lenne egy vezeték, amelyhez például egy hubon keresztül lehetne csatlakoztatni a különféle külső eszközöket. De – mondja a cég – az alaplapra akár több Light Peak portot is lehet szerelni.

A megoldás legfőbb előnye azonban mégis az, hogy a száloptikán az adatátvitel minőségét és sebességét nem befolyásolja az elektromágneses interferencia, és a rézkábeleknél jóval hosszabb vezetékeket is lehet használni. A CNET News.com beszámolója szerint az IDF-en a vállalat egy olyan PC-t demózott, amely egy 30 méter hosszú Light Peak kábelen keresztül jelenített meg HD-filmet egy monitoron. Elképzelhető az is, hogy a jövőben rézkábellel párosítják az optikait, hogy tápárammal is el tudják látni a csatlakoztatott eszközöket – mondta a bemutatót tartó Jason Ziller.

A megoldáshoz szükséges alkatrészek elméletileg már jövőre készen állnak majd, ígéri az Intel. Kérdés azonban, hogy az iparágat sikerül-e a vállalatnak meggyőznie arról, hogy valóban szükség van egy újabb adatátviteli szabványra például a hasonló céllal megalkotott és ma már széles körben használt USB mellett. Jelenleg egyeztetnek a technológiában potenciálisan érdekelt cégekkel, és szeretnék minél hamarabb elindítani a Light Peak szabványosítását – mondta Ziller.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények