Adótorony a hátizsákban

A korábbi hordozható bázisállomás kilencszer nehezebb, ráadásul még egy teljes napig szerelni és állítgatni is kell. A barcelonai Mobil World Congress-en (MWC) bemutatott Instant Network Mini ezzel szemben egy hátizsákban is elfér és mindössze 11 kilót nyom.

A nemzetközi Vodafone Alapítvány, a Huawei és a Telecoms Sans Frontières közös fejlesztése jóval egyszerűbbé teheti a hordozható bázisállomások használatát. Az eddig rendelkezésre álló rapid állomások felépítése és beállítása 24 órát vesz igénybe, ezzel szemben a most bejelentett Mini 10 perc alatt üzemkész állapotba hozható, mindenféle szaktudás nélkül.


(forrás: techweekeurope.co.uk) [+]

Az új, apró bázisállomás egyszerre 5 hívás kezelésére alkalmas, száz méteres hatótávolsággal rendelkezik. A rendszer műholdas kapcsolaton a helyi szolgáltató mobilhálózatához csatlakozva pillanatokon belül segíthet kapcsolatot létesíteni a külvilággal. Utoljára a Haiyan tájfun tombolása után, a Fülöp-szigeteken használták az Instant Network bázisállomásokat. Segítségével 29 nap alatt 443 288 (10,6 percenként) hívást bonyolítottak, emellett 1,4 millió (33,5 percenként) SMS-t küldtek a térség lakói és a segélyszervezetek munkatársai.

Évek óta használják egyébként a hordozható bázisállomásokat, bevetették őket Dél-Szudánban, Észak-Kenyában, illetve a Kongói Köztársaságban is, a már említett Fülöp-szigeteki katasztrófa előtt.

Azóta történt

Előzmények

  • Már másodszor szívatott meg a Vodafone

    Elfogadhatatlan, hogy kinyilvánított szándék és kijelentés hiányában is megváltoztassák a fizetési feltételeket, majd a következményekért még meg is büntessenek.

  • 98,3 százalékra nőtt a Vodafone 3G lefedettsége

    A mobilszolgáltató jelentősen növelte bázisállomásainak számát, és félezer ponton a sebességet is duplázta.