Ingyenes tankönyv a Microsoft PowerShellről

A Microsoft TechNet gondozásában megjelent Soós Tibor és Szerényi László magyar nyelvű tankönyve, amely a Microsoft PowerShell szkriptingtechnológiáját mutatja be a rendszergazdák szemszögéből, több mint 400 oldalon. A szoftvercég honlapjáról ingyenesen letölthető könyv segítségével az informatikai szakemberek gyakorlati példákon keresztül, az alapoktól indulva sajátíthatják el a parancssori környezet működését.

A .NET keretrendszerre épülő PowerShell lehetővé teszi, hogy a rendszergazdák a gyakran ismétlődő vagy sok műveletből álló feladatokat (például több száz postafiók létrehozása, adatbázismentés stb.) automatizálják. Segítségével olyan műveletek is elvégezhetők, melyek a grafikus felügyeleti eszközökkel nem vagy csak nagyon nehezen kivitelezhetők. A kliens- és szerveroldalon egyaránt használható PowerShell 1.0 a Windows Vistában és a Windows Server 2008-ban már opcionális komponensként megtalálható, de akár Windows XP-re is telepíthető. A technológia 2.0-ás verziója a Windows 7-be és a Windows Server 2008 R2-be is bekerül.

„A Microsoft Magyarország a TechNet programon keresztül 2008 eleje óta ingyenes, magyar nyelvű tananyagokat tesz közzé az informatikai szakemberek számára. Az első, januárban kiadott tananyagot, ami a Windows Vista és a Windows Server 2003 üzemeltetéséről szól, eddig már több mint 20 ezren töltöttek le” – mondta a kötet közzétételének hátteréről Budai Péter, a Microsoft TechNet hazai programmenedzsere.

Azóta történt

Előzmények